Wanneer je neus helemaal vol zit, is neusspray natuurlijk een ware partner in crime. Maar gebruik de spray niet al te lang, want je lichaam raakt hier al snel aan gewend, waardoor een neussprayverslaving op de loer ligt. Is het al te laat? Wij vertellen wat je dan kunt doen.
Verslavend stofje
Xylometazoline is het stofje dat neusspray een verslavende werking geeft. Het zorgt ervoor dat bloedvaten krimpen, waardoor je neusslijmvlies minder opgezwollen is en je weer vrij kunt ademen. Gebruik je neusspray echter langer dan een week, dan zorgt het er juist voor dat je neus weer 'verstopt' raakt. De bloedvaten raken aan het stofje gewend en zetten weer uit. Op het moment dat je neusspray gebruikt, krimpen ze pas weer. Je bent dan dus ineens afhankelijk van neusspray om vrij te kunnen ademen.
Worstcasescenario
Naast die verslavende werking heeft neusspray negatieve effecten op de lange termijn. KNO-arts Jolijn Brouwer legt het uit aan LINDA.: "Wat er gebeurt bij overmatig gebruik, wisselt per persoon. Het kan in theorie dat de bloedvaten de hele tijd zijn dichtgeknepen en daardoor te weinig bloed vervoeren naar de slijmvliezen. Die kunnen afsterven en daardoor kan er een gaatje in je tussenschot van je neus ontstaan. Dit gebeurt alleen erg weinig."
Verschillende oplossingen
Een neussprayverslaving komt behoorlijk vaak voor en kan erg vervelend zijn. Hoe kom je er weer van af? Je kunt van het ene op het andere moment stoppen. Dat zorgt er dan wel voor dat je neus veel dicht zal zitten en dat je een aantal slapeloze nachten door moet. Dit kan weken, maar in de ergste gevallen ook maanden duren. Voor veel mensen is dit een te grote stap, dus is het verstandiger om per neusgat af te bouwen. Je sprayt de neusspray daarbij eerst alleen nog maar in het ene neusgat. Dat maakt de stap om volledig te stoppen een stuk minder groot. Daarnaast kan het helpen om de kindervariant te gebruiken (met half zoveel xylometazoline erin) en om elke dag minder te sprayen dan de dag ervoor.
Langs de huisarts
Mocht je er zelf echt niet uitkomen, dan kan een huisarts je altijd helpen. Hij/zij kan je een neusspray voorschrijven waar geen xylometazoline in zit, die je wel langer kunt gebruiken. Verder geldt dus vooral het advies: houd je aan de voorgeschreven regel en gebruik neusspray niet langer dan een week! Dat scheelt je naderhand een hoop problemen.
Bron: MAX Vandaag, Linda, Tips en Weetjes | Beeld: iStock
- Portrait of young black woman sneezing in to tissue at home. Sick african woman wrapped in blanket sitting on sofa blowing her nose at home. Ill girl sneezing with runny nose in winter.