Lachen op je werk is niet alleen goed voor jou, ook voor je productiviteit

Lachen met collega's was nog nooit zo leuk!

Lees ook

De zomer is niet bevorderlijk voor onze productiviteit: het is warm, er gebeurt weinig en je zit met je hoofd misschien al/nog bij je vakantie. Uit onderzoek is gebleken dat het dan kan helpen om emotioneel meer open te zijn naar je collega’s. Vooral het samen lachen met de mensen waar je mee werkt, schijnt goed te zijn voor je werkprestaties.

Vooropgesteld: dit betekent niet dat je direct vrienden moet worden met je baas bijvoorbeeld. Maar tegenwoordig zijn we wel opener naar collega’s geworden en blijkt uit onderzoek dat dat ook een positief effect kan hebben op onze productiviteit en algehele welzijn.

Open stellen

LinkedIn onderzocht dit onder tweeduizend werknemers in het Verenigd Koninkrijk. 49 procent van de werknemers voelt zich nu meer op hun gemak om zichzelf open te stellen naar collega’s dan vóór de pandemie. 65 procent voelt zich productiever als gevolg van deze verschuiving. Uit datzelfde onderzoek kwam naar voren dat humor het belangrijkste is wanneer je je open wilt stellen naar collega’s.

Mentale gezondheid

“Een groot voordeel van het vervagen van de grens tussen werk en thuis in de afgelopen jaren, is dat mensen het gevoel hebben dat ze kwetsbaarder en openhartiger naar elkaar kunnen zijn”, vertelt Charlotte Davies, carrière expert bij LinkedIn. Ze geeft aan dat het delen van je gevoel met collega’s de weg vrij maakt om meer open te zijn over het stellen van grenzen en welk effect je werk heeft op je mentale gezondheid.

Deze twee dingen zijn steeds belangrijker gebleken sinds de pandemie en zijn belangrijk om in de gaten te houden. Sla dus een brug tussen jou en je collega’s met een grapje hier en daar en je zou er wel eens een stuk blijer van naar je werk kunnen gaan.

Bron: Stylist | Beeld: iStock

Laatste nieuws

Zie ook