Wel eens gehoord van fungal acne? Dit is het en zo verhelp je het

Ondanks de naam is het iets heel anders dan 'reguliere' acne - en moet het daarom ook anders behandeld worden.

Heb je last van bultjes in je gezicht en heb je echt álles geprobeerd om ze te laten verdwijnen, maar helpt niets? Dan zou je best wel eens te maken kunnen hebben met fungal acne, oftewel gist acne. En dat is, ondanks de naam, iets heel anders dan gewone acne.

Gist

Fungal acne, ook wel pityrosporum folliculitis genoemd door dermatologen, is in het kort een teveel aan gist op je huid (en heeft dus ook eigenlijk niks met schimmel te maken). In tegenstelling tot 'normale' puistjes, die veroorzaakt worden door bacteriën. Het ontstaan van de bultjes is dus al heel anders en daarom moeten ze ook op een andere manier behandeld worden.

Jeuk

Hoe weet je of je te maken hebt met fungal acne en niet met reguliere acne? Dan zijn er een aantal kenmerken waar je naar moet kijken. Fungal acne zit voornamelijk langs de haargrens, in de kaaklijn en nek. Het zijn kleine rode bultjes die allemaal erg op elkaar lijken. Als je kleine white- of blackheads spot op de gebieden met de bultjes, dan zou het heel goed kunnen dat het fungal acne bultjes zijn. Nog een manier om te kunnen spotten of het om gistpuistjes gaat: de bultjes jeuken.

Oké, door naar stap twee: hoe worden deze gistbultjes veroorzaakt? Iedereen heeft vormen van gist op de huid zitten, dat is volkomen normaal. Maar door bepaalde omstandigheden gaat die gist zich ontwikkelen. Als je veel zweet bijvoorbeeld of als het warm weer is. Maar ook door bepaalde antibiotica kun je er last van krijgen.

Anti-roos shampoo

Gelukkig is fungal acne vrij gemakkelijk te behandelen. De oplossing is: een anti-roos shampoo! Roos wordt vaak veroorzaakt door overtollige gisten en dus bevatten anti-roos shampoos ingrediënten die daar tegen werken. Check even bij de ingrediënten van een shampoo die je wilt gebruiken of daar Piroctone Olamine in zit; dit is het bestanddeel dat werkt tegen gist. Dit zit onder andere in Head & Shoulders en de Andrélon anti-roos shampoo.

Reinigen

Reinig met de shampoo je gezicht, laat het even inwerken en spoel het af. Verder is het van belang om je gezicht goed te exfoliëren, want gist gaat goed op dode huidcellen en overtollig vuil en olie. Bedenk ook dat wanneer je extra veel hebt gezweet - na het sporten dus - het handig zou zijn om even snel je gezicht te reinigen met een milde cleanser. Met behulp van bijvoorbeeld niacinamide kun je ervoor zorgen dat je huid weer tot rust komt. Zeg maar dag tegen je fungal acne!

Bron: Byrdie, Dr. Jetske Ultee | Beeld: iStock