Van plan om jouw eerste huis te kopen? Vergeet deze tips dan niet!

Er zijn veel dingen waar je rekening mee moet houden bij het kopen van je droomhuis.

Als je van plan bent om je eerste huis te kopen dan is dit een spannende tijd in je leven. Een huis kopen is namelijk een grote investering waarbij je rekening moet houden met enorm veel dingen. Maar met een huis heb je wel vastgoed en iets van veel waarde. Een huis kopen is het daarom zeker waard. Deze tips helpen je om alles op orde te maken voor het kopen van je droomhuis.

Je droomhuis

Allereerst moet je beslissen wat voor huis je gaat kopen. Is dit een eengezinswoning die je koopt met je partner? Of is dit een appartement dat je alleen aanschaft? Hoe dan ook is het belangrijk om stil te staan bij waar je wilt wonen in de toekomst. Een huis kopen doen sommige mensen namelijk één keer in hun leven, terwijl andere dit meerdere malen doen.

Je hypotheek

Wanneer je weet wat je wilt van een woning is het tijd om een hypotheekadviseur in te schakelen. Deze navigeert je in alles wat te maken heeft met je hypotheek. De adviseur legt bijvoorbeeld uit hoe de hypotheekrente werkt. Verder heeft de hypotheekadviseur ook de belangrijke taak om je hypotheek berekenen te doen. Het berekenen van je hypotheek is een belangrijke stap, omdat je met deze berekening in een prijsklasse kan gaan kijken naar huizen. De huizen die in jouw prijsklasse vallen kun je kopen. Verder helpt je hypotheekadviseur je ook met het afsluiten van de hypotheek bij een bank of geldschieter.

Voor je hypotheek gelden een aantal regels. Het belangrijkste is dat je een vast inkomen hebt. Dit is je baan. Bij een vaste baan hoef je alleen je inkomsten aan te tonen, heb je geen vaste baan? Dan is het mogelijk dat je een werkgeversverklaring aanvraagt. Verder is het ook belangrijk dat je niet positief BKR geregistreerd staat. Wanneer je dat wel bent heb je waarschijnlijk schulden en op basis van je schulden kan een bank of geldschieter het verlenen van een hypotheek afwijzen.

Andere kosten

Bij het kopen van een huis komen ook andere kosten kijken. Je koopt natuurlijk het huis, maar daarnaast moet je over de aankoop van je huis ook belasting betalen. Verder is het belangrijk dat je ook bij de NHG aangesloten bent wanneer je je eerste huis koopt. Dit is een bedrijf die meer zekerheid geeft mocht jij je hypotheek niet meer kunnen betalen. Verder bestaat er ook iets als kosten koper. Dit zijn de notariskosten, makelaarskosten en andere dergelijke kosten die verbonden zijn aan het kopen van een huis, maar die niet de hypotheek zijn.

Bron: Hypotheek24 | Beeld: Pexels