Hoovering is emotionele chantage – dit moet je erover weten

Een psycholoog geeft tien voorbeelden van hoovering.

Gaslighten, micromanipuleren en nu dus hoovering: het zijn tactieken om iemand emotioneel te manipuleren. Niet leuk om over te lezen, wel goed om te weten zodat je deze tactiek kunt herkennen. Als het niet voor jezelf is, dan misschien wel voor de mensen om je heen.

Opzuigen

Klinkt de zin ‘ik beloof dat het de volgende keer anders is – laat me het aan je bewijzen’ je bekend in de oren, maar zie je nooit verandering bij die persoon? Dan is dat een voorbeeld van hoovering. Hoovering is een vorm van emotionele manipulatie, die iemand weer een relatie in ‘zuigt’. “De term komt van een Hoover-stofzuiger, waarbij een narcist het geluk van hun partner ‘opzuigt’ zodat ze bij hen terugkomen”, zegt Dr. Elizabeth Fedrick, gecertificeerd psycholoog, tegen Pure Wow.

Controle

Dit gedrag komt het vaakst voor wanneer een partner zichzelf uit de relatie probeert te bevrijden. “Hoovering is bedoeld om hun partner terug te trekken, zodat ze weer een gevoel van controle en een groter ego kunnen krijgen”, zegt Dr. Fedrick. Het is een laatste kans voor een narcistisch persoon om een partner terug te krijgen. Die partner voelt zich gevangen, in de war en kan de situatie niet helder meer zien.

Narcisme

Dr. Fedrick geeft aan dat hoewel dit soort tactieken vaker voorkomen in narcistische relaties, er ook een groot aantal mensen is die narcistische trekken hebben, zonder dat ze volledig gediagnosticeerd zijn met een narcistische persoonlijkheidsstoornis. Je zou dus kunnen zeggen dat ‘iedereen kan hooveren’.

Tien voorbeelden

Er zijn volgens Dr. Fedrick tien tekenen waar je hoovering aan kunt herkennen.

  • Lieve berichten sturen na een break-up, zoals ‘ik mis je’ of ‘ik denk aan je’.
  • Willekeurige redenen bedenken om langs te komen, zoals dat diegene iets vergeten is bij jou thuis.
  • Dreigen met self-harm.
  • Love-bombing, zoals overdreven vaak complimenteren of het sturen van cadeaus.
  • Opeens hun spijt betuigen voor hun toxische gedrag.
  • Lege beloftes maken over het feit dat ze zullen veranderen.
  • Doen alsof er niks is gebeurd om te proberen het achter zich te laten.
  • Jouw vrienden en familie gebruiken om je te contacteren. Hierdoor kan diegene het ook nog laten lijken of jij de bad guy in de situatie bent.
  • Speciale gelegenheden, zoals je verjaardag of Kerst, gebruiken om je een berichtje te sturen of je te bellen.
  • ‘Per ongeluk’ appen of bellen, om zo een reactie van jou uit te lokken.

“Bewustzijn is de sleutel als het gaat om het voorkomen of stoppen van de cyclus van een giftige relatie”, zegt Dr. Fedrick. Als je het kan herkennen, dan kun je van de ander eisen dat het gedrag hier stopt. Zo kun jij het hoofdstuk hopelijk stukje bij beetje afsluiten.

Bron: Pure Wow | Beeld: iStock

Laatste nieuws