Waarom je jouw selfies nooit mooi vindt

Een psycholoog legt uit.

Let’s be honest: we maken allemaal weleens een selfie. In een nieuwe outfit, met een fresh haircut of omdat je make-up fantastisch zit. Maar op de foto ziet het er helemaal niet uit en ben je allesbehalve blij met het resultaat. Geen zorgen, want volgens een psycholoog is dit heel normaal.

Selfie time

Als we op social media scrollen lijkt het wel alsof het maken van mooie selfies voor sommige mensen easy peasy is. Toch wil het ons maar niet lukken om een goede foto te maken. Tenminste, dat zit tussen onze oren. Volgens psycholoog Aenne Brielmann hangt dit van een paar interessante dingen af.

Ten eerste zijn onze verwachtingen te hoog. “Telkens wanneer we iets evalueren – of het nu schoonheid, smaak of wat dan ook is – is het nog nooit gebaseerd op een absolute waarde die het ding heeft”, legt Brielmann uit aan InStyle. Dit betekent dus dat de selfies in ons hoofd er heel anders uitzien dan de daadwerkelijke foto. “Als we verwachten dat onze foto beter is dan gemiddeld, en we krijgen een gemiddelde foto, zijn we eerder teleurgesteld.”

Stressoren

Daarnaast geldt ook dat je onbewust kritisch gaat kijken. Omdat je de perfecte foto wilt, maar misschien ook omdat je kleine stressoren in je hoofd hebt – oftewel oorzaken van stress. “Onze stemming beïnvloedt hoe we onszelf zien”, legt onderzoeksprofessor Pamela Keel uit. “Dus een slecht humeur kan bijdragen aan een verhoogde perceptie van onvolkomenheden.”

Als je dan al niet in de juiste stemming bent, bestaat de kans dus dat je je selfie helemaal onder de loep gaat nemen. En dan geldt: als je flaws gaat zoeken, dan zul je ze ook zeker vinden.

Helder hoofd

Dit verklaart ook meteen waarom we selfies na een tijdje heel anders bekijken. Je bent alle stress vergeten en je kijkt met een helder hoofd en een minder kritische blik naar de foto. En meestal waardeer je jouw ‘imperfecte’ selfie dan ineens. Say cheese!

Bron: Instyle | Beeld: iStock

Laatste nieuws