Duurzame Dinsdag: 4 vragen aan duurzaamheidsexpert Saskia

'Begin met iets kleins, iets wat voor jou makkelijk is.'

Free time for little house gardening

Steeds meer mensen houden het niet alleen bij Duurzame Dinsdag op 6 september, maar gaan voor een compleet duurzame levensstijl. Duurzaamheidsexpert Saskia Sampimon-Versneij is oprichter van thegreenlist.nl en deelt via haar gelijknamige Instagram haar zoektocht naar een groener leven.

Hoe is jouw zoektocht begonnen?

"Die begon op 1 januari 2020, met een persoonlijke challenge: een jaar geen nieuwe spullen kopen, lukt mij dat? Inmiddels is dit een serieuze lifestyle van ons gezin: ook man David en zoon Frank (7) doen mee. Door mijn persoonlijke zoektocht online te delen, help ik mensen die graag groener willen leven, maar niet weten hoe. Sinds kort ook via mijn podcast: Onsje groener. Die maak ik samen met Beathe, die graag duurzamer wil leven maar niet weet hoe. Je kunt onze struggles, tips en successen volgen en meedoen, want we organiseren wekelijks een duurzame challenge."

Dit bericht op Instagram bekijken

Een bericht gedeeld door Sas • zoektocht naar groener 🌍 (@thegreenlist.nl)

Wat zijn de beste starttips?

"Begin met iets kleins, iets wat voor jou makkelijk is. Voor de één is dat voeding, voor de ander vaker de fiets pakken. Als fanatiek kringloopster was dat voor mij tweedehands als eerste keus maken. Nu wil ik niet meer anders. Voor minder geld vind je waardevolle spullen: kleding en ook kindercadeaus. Goed voor de aarde en je portemonnee dus."

7 manieren om duurzamer te leven in 2022

Wat is jouw grootste groene eyeopener?

"Dat duurzame keuzes maken voor veel mensen eigenlijk draait om het creëren van meer tijd en rust in je hoofd. Bij stress of tijdgebrek ben ik eerder geneigd om een makkelijke, minder duurzame keuze te maken. Mijn levensstijl beschouw ik daarom als één grote mindfulnessoefening. Dat gaat de ene periode beter dan de andere, maar ik geef nooit op. Met die openheid probeer ik online het gesprek aan te gaan. Ik denk dat zowel Moeder Aarde als wij mensen er enorm van opknappen als we meer onthaasten."

Waarom is een duurzame levensstijl belangrijker dan ooit?

"Uit de klimaatrapporten blijkt dat we er onvoldoende in slagen om klimaatverandering te stoppen. Met onze huidige levensstijl laten we de planeet slechter achter dan we ’m aantroffen. Door deze keuzes ontnemen we onze (klein)kinderen een toekomst met een betere planeet. Hoe wil je dat onze kinderen later op ons terugkijken? De generatie die het wist maar niets deed, of de generatie die er alles aan heeft gedaan om klimaatverandering te stoppen? Als het mij lukt om elke dag één persoon te inspireren een groenere keuze te maken, dan is mijn missie geslaagd."

In de nieuwe Marie Claire lees je ook over female entrepreneurs die de wereld veranderen en verduurzamen. Het nieuwe nummer is nu te koop! 

Tekst: Kim Buitenhuis | Beeld: thegreenlist.nl