Helpt het om aardig te zijn op je werk of werkt het juist tegen?

Voor veel mensen is het vanzelfsprekend om aardig te zijn tegen collega's, maar brengt het je eigenlijk verder?

Lees ook

Hoe je je op je werk gedraagt, zegt veel over jou als persoon. Als je bijvoorbeeld die ene collega geruststelt of juist de was buiten hangt als ze het verprutst heeft, geef je daarmee een signaal af. Vanuit beide kanten valt er wat te zeggen en er zijn zelfs voordelen als je de perfecte collega bent óf hardball speelt. We zetten ze op een rij!

Aardig zijn op je werk

Voor een collega koffie inschenken, een extra kopietje maken of vragen naar weekendplannen. Voor veel mensen is het vanzelfsprekend om aardig te zijn tegen collega’s. Naast dat het zorgt voor een fijne werksfeer, kan het ook nog eens lonen. Volgens een recent onderzoek van Penn State en Duke University worden kinderen met “pro-sociale vaardigheden” namelijk succesvollere volwassenen.

Ook helpen sociale vaardigheden om problemen op afstand te houden. Uit hetzelfde onderzoek kwam namelijk naar voren dat kinderen die goed scoorden op pro-sociale aspecten, minder in aanraking kwamen met de wet en minder kans hadden op problemen met middelenmisbruik later in hun leven.

Aardig zijn tegen je collega’s zorgt er ook voor dat je benaderbaar bent. Een onderzoek van de Yale University toonde aan dat mensen – vooral vrouwen – irritant, onvriendelijk en bazig overkomen als ze zich ‘assertief’ gedragen.

Vol zelfvertrouwen

Maar naast aardig zijn, heb je ook mensen die veel harder zijn. En hoewel dit op het eerste oog niet meteen positief lijkt, biedt het ook zo zijn voordelen. Zo laat het boek The Confidence Code zien dat het je veel kan brengen als je juist te veel zelfvertrouwen hebt. Volgens auteurs Katty Kay en Claire Shipmen moet je juist doen alsof je in je eigen ideeën gelooft – hoe slecht die ook zijn. Uiteindelijk zullen anderen het dan ook geloven.

Ook hebben narcisten de neiging om meer risico’s te nemen en daardoor meer vruchten af te werpen in hun eigen loopbaan. Interessant!

Bron: Pure Wow | Beeld: iStock

Laatste nieuws

Zie ook