Maak jij je zorgen om geld? Een expert geeft tips hoe je daarmee omgaat

De inflatie is op dit moment het hoogst, en dat zorgt voor een hoop geldzorgen.

De stijgende gas- en energieprijzen, huur die ineens omhoog schiet en producten in de supermarkt die duurder zijn dan normaal. Op dit moment zijn er genoeg redenen om geldzorgen te hebben. Merk je dat je hier mentaal aan onderdoor gaat? Met deze tips kun je er beter mee omgaan.

Geldzorgen

Nederland heeft op dit moment de hoogte inflatie ooit en dat is zeker te merken in de portemonnee. We kunnen dus wel stellen dat de dingen momenteel stressvol zijn. Dit kun je mentaal ook gaan merken, door slapeloze nachten of angstige gevoelens. Met onderstaande tips leer je hier beter mee om te gaan!

Erken de stress

Het is makkelijk om stress of angst weg te stoppen, maar daar los je het natuurlijk niet mee op. Erken dus dat je gestrest bent en wees specifiek over wat het veroorzaakt. “Stress kan worden beheerd door een pauze te nemen, de emoties te herkennen en te erkennen die optreden als gevolg van angsten”, aldus Michael Tugade, een professor in psychologische wetenschappen.

Denk na wat de trigger was

Wat was de reden dat je je ineens zorgen ging maken? Was het misschien een nieuwsbericht of zag je de stijgende prijzen in de supermarkt? Volgens Tugade is het belangrijk dat je nadenkt waar dit precies vandaan kwam. “In een angstige modus blijven kan slijtage aan het lichaam veroorzaken en (schadelijke) effecten hebben op onze fysieke en mentale gezondheid.” Als je de redenering achter je stress of angst echt kunt begrijpen, kan deze vorm van mindfulness helpen om problemen op te lossen.

Leid jezelf af

Als het niet lukt om je gedachtes op orde te krijgen, kan afleiding ook werken. Doe iets wat je leuk vindt of maak een wandeling in de natuur. Dit is volgens Tugade een nuttige manier om aan iets anders te denken terwijl het angstgevoel minder wordt. Of besteed tijd aan het schoonmaken van je woonomgeving. Hierdoor ben je afgeleid en word je rustig, omdat je huis ook opgeruimd is.

Focus op dingen waar je wel controle over hebt

Hoe makkelijk het ook is om op alle problemen en zorgen te focussen, je komt er niet ver mee. Op sommige dingen heb je namelijk weinig invloed. Het is dus veel effectiever om te focussen op dingen waar je wel controle over hebt, vertelt klinisch psycholoog Aimee Martinez aan HuffPost. “Als ik me zorgen maak over de toekomst, concentreer ik me opnieuw op het heden en probeer ik me te concentreren op wat ik onder controle heb.”

Wat betreft het beheren van geld, kan dit betekenen dat je een automatische overschrijving naar een spaarrekening instelt of streamingsdiensten opzegt die je niet gebruikt. Ook is het maken van een budget erg handig, zodat je beter grip hebt op je uitgaven. Als je beter weet hoe je ervoor staat, zullen de geldzorgen uiteindelijk ook minder worden.

Bron: HuffPost | Beeld: iStock

Laatste nieuws