De perfecte skincare routine bestaat uit deze drie stappen

Verschillende dermatologen zijn het erover eens.

Smiling woman applying face cream sitting on bed

Een perzikhuidje á la Hailey Bieber, daar dromen we toch allemaal van? Gelukkig heb je geen scala aan dermatologen en schoonheidsspecialisten nodig, want het begint allemaal bij de basis. Precies, met de juiste skincare routine.

Skincare routine

Wat betreft een goede huidverzorgingsroutine zijn er een hoop onduidelijkheden. Welke producten heb je nodig? Hoeveel moet je er gebruiken? Welke zijn geschikt voor je huid? In welke volgorde moet je deze producten aanbrengen? En ga zo maar even door. Een hoop vragen waar wij zelf het antwoord ook niet op hebben.

Good Housekeeping ging daarom op onderzoek uit. Ze spraken daarvoor verschillende dermatologen, om erachter te komen wat nou het geheim is van een stralende huid zonder oneffenheden. Wat blijkt: je skincare routine moet uit de volgende drie stappen bestaan: cleanse, treat en moisturize.

Hoewel reinigen (cleanse) en hydrateren (moisturize) geen onbekende termen zijn, is behandelen – oftewel treat – dat wel. Met deze stap wordt bedoeld dat je probleemgebieden van je huid met een goede huidverzorgingsroutine aanpakt. Hier vallen onder meer serums of crèmes onder die vol zitten met heilzame ingrediënten zoals vitamine C, retinol en alfahydroxyzuren.

Dr Magovern, dermatoloog, legt het belang hiervan uit: "Het toevoegen van een tussenstap tussen de reinigende en hydraterende componenten is erg belangrijk. Het kan een enorm verschil maken in een korte tijd en in de gezondheid, het uiterlijk en de veroudering van je huid."

Antioxidant serum

Als je jouw skincare routine wil uitbreiden, is het een goed idee om een antioxidant serum te kopen dat de vorming van vrije radicalen voorkomt en tekenen van veroudering in de loop van de tijd vermindert. Met een serum met vitamine C zit je ongeacht je huidtype altijd goed, zegt dr. Magovern. "Het helpt veel van de huidbeschadiging die we krijgen van zon en vervuiling terug te draaien." Voor donkere huidtinten wordt dit ook aangeraden, om hyperpigmentatie te verminderen.

Consistentie is key

Heb jij jouw skincare routine aangepast, maar merk je nog weinig verschil? De meeste huidverzorgingsproducten hebben tijd nodig om te werken, dus verwacht niet van de ene op de andere dag resultaat. Als je een dagelijkse routine hebt, kun je waarschijnlijk binnen zes tot twaalf weken enkele voordelen verwachten – en dan duurt het nog minstens drie tot vier maanden om te weten of de nieuwe routine echt werkt. Het heeft dus even geduld nodig!

Bron: Good Housekeeping | Beeld: iStock