Waar de enige vrouwen bij voetbalclubs in de vorige eeuw hooguit werden gedoogd in de hoedanigheid van koffiejuf of wasvrouw, bekleden ze nu belangrijke functies. Waar amateurclubs met moeite één dameselftal op de been brachten, melden jonge meiden zich nu massaal aan. En waar de stadions voorheen overwegend bevolkt werden door mannen, is een veel gemêleerder publiek te zien.
Oranje Leeuwinnen en Ajax
Het traditionele Oranje - onze jongens - miste in het voorgaande decennium enkele eindtoernooien: het EK van 2016 en het WK van 2018. Wel was er internationaal succes van andere Nederlandse ploegen, die veel jonge meiden aan het voetballen kregen. De Oranje Leeuwinnen stalen de show door het EK in 2017 te winnen. De successen van Ajax in Europa (finale Europa League 2017, halve finale Champions League 2019) hebben eveneens geholpen. Vrouwen gingen actiever meekijken naar 'het spelletje', we zagen vrouwelijke verzorgers het veld in rennen en bestuurlijke functies worden ook steeds diverser bekleed. Amateurclubs kunnen de stroom vrouwelijke aanmeldingen nog net aan. Succes inspireert, blijkt andermaal.
Voetballen en kansspelen
Sinds de kansspelenwet is aangepast, is een populaire nevenactiviteit bij het voetballen ontstaan: inzetten op wedstrijden. Dit gebeurt al zolang het voetbal bestaat, maar nu wordt het wat breder geaccepteerd. Ook op vrouwenteams kan vanzelfsprekend gewed worden en hoewel we niet kunnen zien welke weddenschappen door vrouwelijke liefhebbers gedaan zijn, ligt het voor de hand dat ook deze wereld is veranderd - dat is in Amerika althans het geval, het land waar we wel meer gewoontes van overnemen. Er zijn diverse wedkantoren waar voetbalwedden op een veilige manier kan. Hier is meer informatie te vinden. Op die websites wordt gewezen op de gevaren van gokverslaving, maar de consument heeft dit uiteindelijk in eigen hand, net als bij de Postcodeloterij.
Spelersvrouw, een verdwenen begrip
Op de tribunes, kijk naar een gemiddelde Eredivisiewedstrijd, zijn meer vrouwen te zien. In de jaren '80 waren dat nog de dames die het verdwenen stempel 'spelersvrouw' kregen. De bekendste anno nu zou Wanda Icardi zijn, weliswaar echtgenote van Paris Saint Germain-aanvaller Mauro Icardi, maar ook zijn manager en zaakwaarnemer. De eerste vrouwelijke scheidsrechter bij een Champions League-mannenfinale laat niet lang meer op zich wachten. En tijdens eindtoernooien waar de mannen wel acte de préséance gaven, is al jaren iedereen vroeg of laat besmet met het Oranje-virus, maar nu met het verschil dat vrouwelijke liefhebbers meer meepraten over de VAR, een verkeerde wissel of een geparkeerde bus.
Hoe reageren mannen hierop?
Voetbal als mannending: was die scheiding der seksen in het dagelijks leven niet al bijzonder vreemd? Een mannenuitje, een meidenweekend, of wat te denken van de hogere salarissen voor mannen in dezelfde functie; het zijn toch achterhaalde fenomenen. Die logica zien steeds meer mannen, ook in het voetbal. In diezelfde voetbalwereld waar mannen hun kapper laten invliegen en in de rust van een wedstrijd hun kapsel nog eens bijwerken met mousse uit een handtasje. Flauw? Kijk anders naar de voetbalprogramma's, waar Hélène Hendriks zich als one of the guys profileert. Het zal nog even duren totdat stelletjes hand in hand richting stadion flaneren, maar een mannenbolwerk is voetbal nog allerminst.
Beeld: Pexels