Is deze populaire jurk antifeministisch?

De jurk zorgt anno 2022 voor een hoop opschudding.

Waar we vroeger nog strakke bodycon jurken droegen, is er sinds vier jaar een andere jurk die de boventoon voert: de prairie-jurk of melkmeisjesjurk. Met zijn gegolfde zoom, fladderende mouwen en bescheiden enkellengte is het een grote favoriet geworden. Toch doet de jurk tegenwoordig flink wat stof opwaaien, alleen is dat wel terecht?

Prairie-jurk

Comfortabel en zwierend, zo kunnen we de prairie-jurk het beste omschrijven. Hoewel de jurk een hoogwaardig plekje heeft gekregen in de garderobe van menig fashionista, gaat er op Twitter een flinke discussie los over de jurk die zo uit een Jane Austen-boek lijkt te komen.

Volgens Deirdre Clemente, een professor die de geschiedenis van de Amerikaanse mode-industrie bestudeert, is het logisch te verklaren waarom de jurk zo in trek is. “Ik denk dat vrouwen aangetrokken worden tot deze jurken omdat het een bekend concept is, waarbij jeugdherinneringen worden opgeroepen van loszittende jurken met kant en bewegingsvrijheid.”

Roe v. Wade

Ondanks dat de jurk veel huid bedekt en comfortabel genoeg is voor een dag op kantoor en loungen op de bank, hebben sommigen zich afgevraagd of de trend suggereert een grotere conservatieve verandering of ‘een complot om moderne vrouwen traditioneel te maken’. Met name door de vernietiging van de Roe v. Wade-abortus-uitspraak in Amerika. De trend stamt immers uit de jaren zeventig, toen de Roe-beslissing het recht op abortus verleende.

Nonsens, stelt Clemente. “In het licht van de huidige gebeurtenissen die de keuzes van vrouwen over hun lichaam beperken, begrijp ik waarom het vieren van een verouderde notie van vrouwelijkheid sommigen zou irriteren”, zei ze. “Maar ik zou meer geneigd zijn om de verlangens van vrouwen te zien om gevestigde en geïnstitutionaliseerde ideeën over vrouwelijkheid opnieuw te bekijken en te heroverwegen dan een wending naar politiek conservatisme.

Of de prairie-jurk nu symbool staat voor verandering of kenmerkt wat voor gebeurtenissen er in het nieuws spelen: uiteindelijk bepaal je zelf of je de jurk gaat dragen. “Bovendien hoef je niet elke dag het melkmeisje te zijn, alleen maar omdat je je een keer zo hebt gekleed. Je kunt morgen het spijkerjack met veiligheidsspeld vragen als je wilt”, stelt Clemente.

Bron: HuffPost | Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws