Deze relatieregels kun je volgens experts prima negeren

Regels zijn er soms om gebroken te worden.

Over relatieregels is al heel wat gezegd en geschreven. Krijg jij ook vaak het gevoel dat je al die conventionele wijsheden in de praktijk moet brengen? Je bent niet de enige. We komen er met z'n allen echter steeds vaker achter dat iedere relatie anders is. Volgens experts zijn er dan ook verschillende regels die je prima kunt negeren.

1. Nooit boos naar bed gaan

Er zijn veel stellen die zweren bij deze regel, maar hij werkt niet voor iedereen. Sommigen vinden het uitputtend om zichzelf te forceren wakker te blijven en dingen uit te praten. Het kan er dan juist voor zorgen dat je alleen maar vermoeider wordt en dus extra kortaf tegen elkaar zult zijn. "Door te gaan slapen en tijd 'apart' van elkaar te hebben, zorg je ervoor dat jullie later op een productieve en liefhebbende manier terug kunnen keren naar de conversatie", aldus therapeute Annisa Pirasteh. "Vraag ook rustig om een pauze als je doorhebt dat je tijd nodig hebt om de ruzie te verwerken. Laat je partner weten dat je tijd nodig hebt om je gedachten te ordenen."

Verwacht jij teveel van je relatie? Aan deze tekenen kun je dat herkennen

2. Huishoudelijke taken evenredig verdelen

Auteur Eve Rodsky heeft het belang van de verdeling van huishoudelijke taken nader bekeken. Volgens haar gaat het er niet om dat beide partners evenveel taken oppakken; het draait om de manier waarop elk van beiden omgaat met de taken die hij/zij doet. "Je moet de taak niet alleen daadwerkelijk uitvoeren, maar ook bereid zijn het emotionele werk eromheen te doen – de planning, eraan denken de taak uit te voeren, waar en wanneer de taak af moet zijn – zonder dat daar uitgebreide input van je partner voor nodig is."

3. Een vast aantal keer per week intiem zijn

Intieme momenten met je partner gaan over verbondenheid. Bepalen jullie voor jezelf dat het een aantal keer per week moet gebeuren, dan zet je er volgens therapeute Caitlin Harrison onnodige druk achter. Het is belangrijk om te beseffen dat je libido niet altijd even hoog zal zijn en dat intimiteit soms wat lager op de prioriteitenlijst staat dan anders. "Als je er druk op zet, zorgt dat ervoor dat je geen open dialoog kunt voeren over wat sex voor jullie als stel betekent", aldus Harrison. Zij adviseert dan ook om regelmatig een check-in met je partner te houden, waarbij jullie bespreken hoe tevreden jullie op dat moment over de intimiteit zijn.

4. Dezelfde dingen leuk moeten vinden

Het is natuurlijk altijd fijn als je partner en jij dezelfde dingen leuk vinden. Als dat niet het geval is, is dat echter niet meteen een teken dat de relatie op de klippen zal lopen. "Vaak zijn het juist de verschillen waardoor we ons tot de ander aangetrokken voelen. Die verschillende kunnen een relatie op de lange termijn zelfs sterker maken", aldus familietherapeute Abigail Makepeace. Bovendien is het juist belangrijk om allebei eigen hobbies en interesses te hebben, zodat er een gezonde mate van onafhankelijkheid blijft bestaan in de relatie. "De truc is om actief ruimte te creëren voor de passies van beide partners, zodat ze daarmee door kunnen gaan en niet het gevoel krijgen dat ze een deel van zichzelf moeten opgeven", aldus Makepeace.

5. Altijd alles van de ander aanvoelen

Tuurlijk, als je van je partner houdt wil je diegene altijd in alles steunen. Toch gaat het bij sommigen wel erg ver en denken ze dat hun partner altijd aanvoelt wat ze willen. Op het moment dat hun partner dat dan niet doet, zien ze dat als een gevoel van onkunde. In plaats van die conclusie te trekken, kun je er volgens psycholoog Ryan Howes beter een gewoonte van maken om aan te geven wat je wilt. "Het voelt soms misschien onnodig, maar het voorkomt de teleurstelling die je normaal zou voelen als je iets niet had aangegeven."

Bron: HuffPost | Beeld: iStock