Zo laat je iemand gaan (hoe moeilijk dat ook is)

Op de lange termijn zul je er blij mee zijn.

Sitting with the worries of an uncertain future

Naarmate je ouder wordt, merk je dat er mensen komen en gaan in je leven. Hoewel we het liefst met iedereen een goede band zouden hebben, is het soms beter om iemand te laten gaan. Dit is hoe je dat lastige proces het beste kunt doorlopen.

Reflecteren en praten

Twijfel over het onderhouden van een bepaalde relatie begint vaak omdat je het gevoel krijgt dat je moeite doet voor niks. Volgens gedragspsycholoog Wendy M. Yoder is het verstandig om jezelf dan goed af te vragen of de relatie het nog wel waard is. Past die persoon nog in je leven? Vullen jullie elkaar aan? Het is vooral belangrijk om op tekenen van gaslighting te letten. Als je continu het gevoel krijgt dat alles aan jou ligt en dat je afhankelijk bent van de ander, is loslaten geen slecht idee. Je kunt altijd nog proberen om een open gesprek met de ander te voeren, maar als ze daarbij defensief reageren is het toch echt beter om afscheid van elkaar te nemen.

Echt geen contact meer

Met afscheid nemen bedoelen we dan ook echt afscheid nemen. Onderhoud geen contact meer met de ander: verwijder diens telefoonnummer en e-mailadres, ontvolg hem of haar op alle social media en zorg ervoor dat je in je huis niets tegenkomt wat je aan die persoon herinnert. Op die manier kun je volledig helen van de breuk en ben je tijdens momenten van zwakte niet geneigd om toch weer contact op te nemen.

Hulp van anderen en aandacht voor jezelf

De kans is groot dat het verbreken van het contact je niet in de koude kleren gaat zitten. Zorg er dus voor dat je voldoende steunt op de mensen die je nog wel om je heen hebt. Zij kunnen je ook reality checks geven en je eraan herinneren waarom je ervoor hebt gekozen het contact te verbreken. Besef dat het verdriet en de pijn die je voelt op de korte termijn vervelend zijn, maar dat het op de lange termijn waard is voor je eigen geluk en tevredenheid. Leg niet te veel druk op jezelf om 'eroverheen te komen': dat kan best even duren. In de tussentijd is het geen slecht idee om meer aandacht aan jezelf en je mentale gezondheid te besteden.

Volledig vergeven

Tijdens het gehele proces dat je doorloopt als je iemand uit je leven verwijdert, leer je veel wijze lessen. Eentje waar je zelf mee aan de slag kunt, is je definitie van vergiffenis. De kans is groot dat je degene met wie je geen contact meer hebt niet wilt vergeven, bijvoorbeeld omdat ze hun excuses niet hebben aangeboden. Je kunt vergiffenis echter ook zien als een cadeau aan jezelf. Het kan opluchten om iemand 'voor jezelf' te vergeven - vooral als je weet dat diegene nooit aan jouw kant zal komen te staan. Dit kun je bijvoorbeeld doen door een brief aan diegene te schrijven, zonder dat je hem daadwerkelijk verstuurt. Daarin kun je alles kwijt dat je dwarszit en zo sluit je het voor jezelf goed af.

Bron: Pure Wow | Beeld: iStock