De 20/20-regel is ideaal voor iedereen die moeite heeft met opruimen

Zo is die knoop een stuk sneller doorgehakt.

Copenhagen Fashion Week - Street Style

Veel mensen stellen opruimen het liefst zo lang mogelijk uit. Is je leefruimte een bende en wil je spullen wegdoen, maar vind je het lastig om de knoop door te hakken? Met de 20/20-regel wordt dat een stuk makkelijker.

Twee belangrijke vragen

De 20/20-regel is bedacht door Ryan Nicodemus en Joshua Fields, die ook wel bekend staan als 'The Minimalists'. Het is de ideale regel om te hanteren als je wilt bepalen of je iets moet wegdoen. Je hoeft jezelf maar twee vragen te stellen: 1. Kan ik het voorwerp vervangen voor minder dan 20 euro? 2. Kan ik het voorwerp vervangen in minder dan 20 minuten? Als het antwoord op de vragen 'ja' is, is de knoop doorgehakt en mag het voorwerp waar je over twijfelt richting de prullenbak of het goede doel.

Bij veel spullen heel handig

Je hoeft deze regel natuurlijk niet op elk voorwerp in je huis te gaan toepassen. Wel is hij doorgaans handig voor het selecteren van kleding, boeken, toiletartikelen, speelgoed, elektrische apparaten en keukengerei. Liggen er bijvoorbeeld veel kledingstukken in je kast die je nooit draagt? Of heb je veel oude elektrische apparaten die je alleen vroeger veel hebt gebruikt? Door jezelf de twee vragen van de 20/20-regel te stellen, wordt het een stuk makkelijker om te bepalen of je al die spullen daadwerkelijk wilt houden.

Minder impulsaankopen

Dat er veel spullen zijn om op te ruimen, betekent ook dat je veel spullen in huis hebt gehaald. Ook voor het voorkomen van impulsaankopen is de 20/20-regel een goede methode. Spullen onder de 20 euro die je in minder dan 20 minuten kunt vervangen lijken vaak een leuke extra aankoop, maar zijn in de meeste gevallen helemaal niet nodig. Scheelt weer een hoop extra troep!

Bron: Roomed | Beeld: iStock