Heeft het zin om ’s ochtends huidverzorging aan te brengen als je meteen gaat sporten?

Is het nodig om 's ochtends voor het sporten je gehele skincare routine door te lopen?

We weten dat make-up een negatief effect op je huid kan hebben als je het draagt tijdens het sporten (verstopte poriën, grotere kans op break-outs, een dof gelaat, to just name a few). Naturel naar de sportschool gaan is dus het beste. Maar hoe zit het met je skincare? Met name als je ’s ochtends gaat sporten?

’s Ochtends sporten

Skincare is een soort heilige graal. Het verzorgt en beschermt je huid immers. Maar wie vlak na het aanbrengen van huidverzorging gaat sporten, weet dat je die zorgvuldig aangebrachte producten in mum van tijd weer uitzweet. Het zorgt daarom nog weleens voor verwarring. Heeft het zin om je skincare aan te brengen als je gaat sporten? Volgens dermatoloog Purvisah Patel ligt het er maar net aan wanneer je jezelf precies in het zweet wilt werken. “Je huidverzorgingsproducten werken beter als je het aanbrengt op een net gereinigde huid en kan maar een maximale tijd gedragen worden”, legt dr. Patel uit aan Well + Good.

Kies je voor een morning workout? Dan kun je volgens dr. Patel je skincare het beste na het sporten aanbrengen. “De producten zweet je anders uit en hierdoor krijgen ze niet de kans om op je huid te blijven zitten”, legt de dermatoloog uit. Bovendien krijgen je huidverzorgingsproducten ook nog eens een kleine boost als je het na het sporten aanbrengt. Je huid is dan namelijk in een optimale staat. “Na een workout, is er sprake van meer bloedtoevoer naar de huid. Je verzorgingsproducten werken daardoor iets beter.”

Nooit overslaan

In theorie hoef je dus geen huidverzorgingsproducten aan te brengen als je ’s ochtends gaat sporten, maar het is wél heel belangrijk dat je je huid goed reinigt voordat je gaat trainen. ’s Nachts werkt je huid ontzettend hard aan vernieuwing, en hierdoor ontstaat een klein laagje vuil. Als je je gezicht niet reinigt met de juiste cleanser, kan dat dus in je poriën terechtkomen.

Ook is er één stap in je huidverzorgingsroutine die je niet mag overslaan: je SPF. Zelfs als je maar 5 minuten naar de sportschool hoeft te fietsen of lopen is het belangrijk om je huid te beschermen tegen schade door de zon. Laat staan wanneer je buiten traint. En nu horen we je al denken: maar zweet ik het dan niet weer uit? Ja en nee. Het ligt er namelijk aan wanneer je het aanbrengt. Smeer je gezicht 30 minuten voor je training in met een SPF en je kunt voorkomen dat de zonnebrand weer van je gezicht afsmelt.

Bron: Well + Good | Beeld: iStock

Laatste nieuws