Steeds meer mensen doen aan ‘reverse catfishing’ op datingapps

Wat het inhoudt en of het eigenlijk wel zo slim is.

Met termen als wokefishing, bread crumbing en benching duizelt het ons inmiddels van de datingtermen. Voordat je de betekenis van de een weet, zijn er al twee begrippen bijgekomen. Neem nu reverse catfishing. En hoewel we – waarschijnlijk net als jij – eigenlijk geen zin hebben in nóg meer datejargon, is deze wel erg interessant.

Reverse catfishing

In tegenstelling tot de termen die we net aanhaalden, heb je vast weleens van catfishing gehoord. Het fenomeen waarbij iemand zich online heel anders voordoet dan diegene werkelijk is. In de praktijk betekent dit dat deze catfishers foto’s gebruiken van iemand anders. Op deze kiekjes ziet iemand er vaak voordeliger uit dan hoe diegene zichzelf ziet.

Bij reverse catfishing is juist – je raadt het al – het tegenovergestelde gaande. Mensen posten hierbij foto’s op hun datingprofiel waarop ze er juist minder mooi of charmant uitzien. “De meeste mensen werken met de logica dat ze enkel zo knap zijn als hun slechtste foto, maar er zijn nu ook mensen die er zeker van willen zijn dat hun potentiële dates oprecht in hen geïnterneerd zijn”, vertelt datingexpert Hayley Quinn in gesprek met Well + Good.

In de praktijk houdt het in dat mensen onflatterende foto’s van zichzelf op datingapps plaatsen, want ze willen hun looks zeker niet benadrukken. “Ze willen iemand vinden die geïnteresseerd is in hun persoonlijkheid.”

Is het een red flag?

We zijn het erover eens dat catfishing niet oké is, maar hoe zit het dan met reverse catfishing? Psychotherapeut Maggie Vaughan heeft er wel een mening over. “Je minder knap voordoen dan je bent is niet erger of beter dan alleen je beste foto’s delen”, stelt ze. “Zolang jij wel daadwerkelijk degene op de foto bent, vertoon je geen oneerlijk gedrag.”

Vaughan vervolgt dat de meeste mensen maar een klein deel van zichzelf laten zien. Zij kiezen ervoor om hun meest voordelige kant te laten zien, dus ze vindt het zelf geen probleem als iemand er juist voor kiest om een minder voordelige kant te laten zien. “Alle datingprofielen zijn een manipulatie die ontworpen is om een potentiële partner aan te trekken”, vindt ze.

Ook Quinn stelt dat reverse catfishing nog geen reden voor paniek is, maar ze zou het mensen ook niet aanraden. Je kunt hierdoor immers ook potentiële matches mislopen. Ze erkent dat het delen van je minder mooie foto’s geen liegen is, maar dat je hiermee wel beïnvloedt hoe iemand je ziet. Al voor je een relatie met iemand ontwikkelt, onderwerp je iemand als het ware al meteen aan een test, zo vindt de datingexpert.

Het beste advies? Wees gewoon jezelf. “Het beste profiel creëer je met informatie over jezelf die waar en goed is. Hoe het verder verloopt, is puur de menselijke natuur. Ga in gesprek en kijk wat er gebeurt.”

Bron: Well + Good | Beeld: iStock

Laatste nieuws