Kunnen probiotica haargroei daadwerkelijk stimuleren?

Wij vertellen je er meer over!

Lees ook

Je haar langer laten groeien voelt vaak als een eindeloze waiting game. Ook die vollere dos of glanzende lokken bewerkstelligen is geen minutenwerk. Nu weten we dat je voeding een cruciale rol in speelt in het gezond houden van je haar, maar wist je al dat probiotica ook een positieve werken op je lokken kan hebben?

Probiotische bacteriën: wat zijn het eigenlijk?

Een stralende huid en glanzend haar zijn tekenen van een goede gezondheid. Toch is er nog weinig bekend over het ontstaan van die prachtige glow. Onderzoekers hebben inmiddels een klein tipje van de sluier opgelicht. Ze ontdekten dat een bepaald type bacterie een verjongend effect heeft op je huid én haar, namelijk probiotische bacteriën.

Probiotische bacteriën zijn micro-organismen die in onze darmen leven en samen met schimmels en gisten onze darmflora vormen. Je darmflora is ontzettend belangrijk voor een goede gezondheid. De mix van micro-organismen in je grootste orgaan hebben niet alleen invloed op je spijsvertering en stoelgang, ook je gewicht en je humeur worden erdoor beïnvloed. Net als je weerstand.

Als je darmflora in balans is, is dat over het algemeen terug te zien aan een goede gezondheid. Met het innemen van probiotische bacteriën kun je bijdragen aan een evenwichtige darmflora en daarmee je gezondheid op een gunstige manier beïnvloeden.

Het effect van probiotica op het haar

Uit onderzoek blijkt dat probiotica ook een positief effect heeft op je lokken. Onderzoekers voerden probiotische bacteriën aan oudere muizen en de diertjes kregen een dikkere en glanzender vacht. Dit verschijnsel is volgens de wetenschappers te verklaren doordat het aantal talgklieren en actieve haarzakjes toenam bij de muizen. Talgklieren houden het haar en de huid soepel en beschermen tegen uitdroging en indringers van buitenaf. Haarzakjes die actief zijn, zorgen ervoor dat het haar groeit.

Ook zagen de onderzoekers veranderingen bij de huid van de diertjes. Hun huid leek hetzelfde zelfherstellend vermogen te bezitten als de huid van veel jongere dieren. Hun velletje genas bijvoorbeeld sneller. Het bleek dat vooral één speciale bacterie voor dit gunstige effect op haar en huid verantwoordelijk is. Het gaat om de Lactobacillus reuteri. De veranderingen traden namelijk op na het eten van yoghurt met probiotica en na het drinken van water met L. reuteri. Dit is dezelfde bacterie die je vindt in moedermelk. Het is bovendien één van de eerste bacteriën die een baby in de darmen kan ontwikkelen. Dit geeft al aan hoe belangrijk de bacterie is.

Wat betekent dit voor jou?

Als je een vollere haardos wil, zou je zeggen dat je meteen aan de Lactobacillus reuteri moet. Maar voordat je meteen een supplement bestelt, is het belangrijk om te weten dat het allereerst van de gezondheid van je darmen afhangt of de bacterie voor jou gaat werken. Als je darmen niet optimaal functioneren, kun je mogelijk wel een klein effect verwachten. Om volledig van de probiotische bacterie te profiteren, moeten je darmen echter in goede conditie zijn.

Het is dus allereerst zaak om goed voor je darmen te zorgen. Dat doe je met gezonde voeding en voldoende beweging. Gezonde voedingsmiddelen zitten vol voedingsstoffen voor je darmen. Bovendien zijn deze producten onbewerkt, waardoor ze je gevoelige spijsverteringsorganen niet belasten.

Bewegen zorgt voor een betere doorbloeding en dat is eveneens goed voor de gezondheid van je darmen. Daarnaast kun je extra aandacht besteden aan vezels. Vezels vormen namelijk de voeding voor de bacteriën in je darmen. Je vindt ze in groenten, fruit, noten, peulvruchten en volkoren granen. Ook het populaire glucomannan is een goede bron van vezels.

Gefermenteerde voedingsmiddelen dragen eveneens bij aan de gezondheid van je darmen. Ze bevatten namelijk gunstige bacteriën die je darmflora op een positieve manier kunnen aanvullen. Denk bij gefermenteerde voeding aan yoghurt, zuurkool en tempeh.

Als je darmen een blakende gezondheid hebben, merk je dat waarschijnlijk al aan je huid en haar. Wil je dan nog altijd een vollere haardos, dan kun je denken aan een supplement dat Lactobacillus reuteri bevat.

Bronnen: Tatiana Levkovich, t. et al. (2013). Probiotic Bacteria Induce a ‘Glow of Health’. PLoS One, 2013;8(1):e53867 | Tekst: health blogger Annemiek van der Krogt | Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws

Zie ook