Hoe je jezelf op de kaart kunt zetten als je meer uit je carrière wilt halen

Tip 1: wees niet te bescheiden.

Lees ook

Van perfectie na willen streven, tot een bescheiden karakter, tot dealen met het imposter syndrome. Er zijn zoveel redenen waarom iemand het lastig vindt om op te vallen in diens workfield. Zonde, want hierdoor kun je mooie kansen missen.

Wat te doen?

In het Engels maken ze nog weleens gebruik van de uitspraak: Hard work speaks for itself. Was het maar zo makkelijk. Al is het heus wel waar dat je ook niet aan de top raakt als je de hele dag lanterfant. Als je echt mooie kansen wilt najagen, zul je daarvoor toch een beetje op moeten vallen. Hoe je dat kunt doen? Carrière-expert Charlotte Davies deelt enkele van haar tips.

Houd je niet stil

Als je iets eng vindt om te doen, is de makkelijkste optie natuurlijk om het helemaal niet te doen. Je komt er alleen niet zover mee. “Als je zelfvertrouwen op de werkvloer mist, ben je niet de enige”, stelt Davies in gesprek met Stylist. “Minder dan de helft van de vrouwen (40 procent) voelt zich zeker op de werkvloer, dit blijkt uit een nieuw onderzoek van LinkedIn.”

Davies raadt onzekere vrouwen aan om erover te praten met anderen. “Een gedeeld probleem is een opgelost probleem”, vindt ze. “Wees niet bang om steun te vragen als je het nodig hebt, zeker niet van je vrouwelijke collega’s die misschien wel hetzelfde ervaren.” Volgens Davies kan dit alleen al zorgen voor nieuwe kansen. “Het is een goede manier om te ontladen, om kennis te delen en om advies te krijgen dat zowel je persoonlijke als professionele groei ten goede komt.”

Zoek een mentor

Een mentor is geen studentending, ook als je al jaren werkervaring hebt kun je naar een mentor zoeken. Volgens Davies kan het voordelen hebben als je kunt sparren met rolmodellen in je vakgebied. “Mentoren kunnen een belangrijke rol spelen in iemands professionele en persoonlijke ontwikkeling. Succesvolle vrouwelijke rolmodellen zijn zo cruciaal, omdat ze vrouwen kunnen helpen visualiseren wat ze nu echt willen op hun werkgebied.”

Volgens Davies zou je een collega kunnen aanschieten die je bewondert. Gaat dat je een stap te ver? Dan kun je volgens de carrière-expert ook online hulp zoeken. Wist je bijvoorbeeld dat LinkedIn een loopbaanadvies mentortool heeft?

Leer een nieuwe skill

Nieuwe vaardigheden leren – of je oude afstoffen – kan enorm helpen om meer zelfvertrouwen te krijgen. Bovendien motiveren nieuwe skills je ook om achter je doelen aan te gaan. En laat je omgeving ook weten wat je precies kunt. “Als je op zoek bent naar een nieuwe uitdaging, is het belangrijk om je vaardigheden op je LinkedIn-profiel up to date te houden. Als je meer dan vijf vaardigheden op je profiel vermeldt, is de kans 27x (!) groter dat je wordt gevonden in zoekopdrachten.”

Bron: Stylist | Beeld: iStock

Laatste nieuws

Zie ook