Waarom het belangrijk is dat je microbreaks inlast tijdens een werkdag

Spoiler: het verbetert je werkdag en kan burn-outklachten voorkomen.

Als we denken aan een pauze op het werk, denken we toch al snel aan op z’n minst een 15-minuten koffiepauze. Of beter: de lunchpauze. Maar een pauze op het werk hoeft helemaal niet zo lang te duren om er de vruchten van te plukken. Verscheidene microbreaks op een dag kunnen ook erg efficiënt zijn.

Wat is een microbreak?

Een pauze van niet meer dan 10 minuten wordt gezien als een microbreak. Gewoon een minipauze, dus. Uit onderzoek gepubliceerd op de website van de nonprofit organisatie PLOS One blijkt dat een dergelijke pauze ervoor zorgt dat mensen daarna meer energie hebben en minder moeheid ervaren. Wel plaatsen de onderzoekers er een kanttekening bij: “Bijkomen van zeer uitputtende taken heeft meer tijd nodig dan een 10-minuten pauze.”

Microbreaks kunnen je dus goed doen. Al willen de onderzoekers de kracht van een langere pauze niet ondermijnen. Als je je bezighoudt met vermoeiende taken op het werk, is een lange break soms het enige waar je profijt van hebt.

“De automatisering en digitalisering van het werk en de permanente verbinding met informatie hebben de manier veranderd waarop we met werk omgaan en leggen veel druk op werknemers”, stelt co-auteur van het onderzoek Irina Macsinga. “Eén aspect blijft echter constant: we streven er allemaal naar om ons energiek te voelen en goed te presteren op het werk.” Een micropauze kan dan helpen.

Timing

Sommige mensen voelen zich na een microbreak veel uitgeruster dan na een lange break – al geldt dit niet voor mensen die echt zwaar werk uitvoeren. Dit komt met name door de timing ervan. Een lunchpauze vindt vaak plaats rond een vaste tijd en je neemt ‘m met al je collega’s. Een microbreak daarentegen las je in wanneer jij merkt dat je echt even een break nodig hebt, vaak in je eentje. Deze microbreaks kunnen daarom erg effectief zijn.

“Mensen nemen microbreaks op een vrijwillige basis, wanneer zij het gevoel hebben dat zij het nodig hebben, om zich daarna weer energiek te voelen”, bevestigt Macsinga. De breaks zijn informeel en niet ingeroosterd. Dus je kunt ze nemen wanneer jij het écht nodig hebt.

Wie hebben er baat bij?

Voor het onderzoek werden 22 verschillende onderzoeken uitgevoerd over een periode van 30 jaar. De onderzoekers wilden vooral weten of een microbreak effect had, niet waarom. Ze constateerden ook dat sommige mensen meer tijd nodig hebben dan 10 minuten om bij te komen van een pittige taak. Die studie ging helaas niet dieper in op wie precies het meeste baat heeft bij een microbreak. “Maar we kunnen op z’n minst met een gerust hart stellen dat het niemand kwaad doet, behalve als iemand moeite heeft met de discipline om daarna weer aan het werk te gaan.”

Ook is er geen magisch aantal microbreaks dat je op een dag zou moeten nemen. De reden? Onze behoeftes zijn ontzettend verschillend. Macsinga raadt dan ook aan om ze gewoon te nemen als jij voelt dat je er behoefte aan hebt.

Bron: Health, PLOS one | Beeld: iStock

Laatste nieuws