Kun je je relatie om zeep helpen als je te veel werkt?

Hoe voorkom je dat je je partner uit het oog verliest als je een high demanding job hebt?

Letterlijk ie-de-reen streeft naar een gezonde werk-privébalans. Maar met een high demanding job is dat niet altijd makkelijk. Of dat eigenlijk niet ten koste gaat van je relatie? Een expert vertelt er meer over.

Een druk werkrooster in combinatie met een relatie

Wat de impact van veel werken op je relatie heeft? Dat is lastig te zeggen. Al is een ding duidelijk: het hoeft je relatie niet om zeep te helpen. Zo blijkt ook uit onderzoek gepubliceerd in het wetenschappelijk journal Human Relations. Wanneer iemand kiest voor een demanding job is diegene zich erg bewust van de dingen die hij of zij hiervoor moet inleveren, zo stelt de study. Het resultaat? Diegene maakt dan echt een prioriteit van de tijd die diegene wél heeft met diens geliefde. Maar… er is een maar.

De impact die veel werken echt op je relatie heeft, hangt af van het stel zelf, zo vertelt neuropsycholoog Dr. Sanam Hafeez aan Purewow. “Veel koppels die nog maar een paar jaar samen zijn, begrijpen dat een relatie belangrijk is, maar dat ook andere zaken dat zijn, zoals een carrière.” Het druk hebben, kan ervoor zorgen dat jullie minder tijd voor elkaar hebben. En dat kan na verloop van tijd wel weer voor problemen zorgen.

Gevolgen van (te) weinig tijd voor elkaar

“Wanneer je te weinig tijd voor elkaar hebt, kan dit ertoe leiden dat iemand zich voor lief genomen voelt”, aldus Dr. Hafeez. Ook kan het ertoe leiden dat iemand een schuldgevoel ervaart, zeker wanneer de workaholic doorheeft dat diegene door een grote workload minder tijd heeft voor diens partner. Dat kan weer resulteren in grote gevolgen voor de relatie.

“Weinig tijd van een partner krijgen omdat diegene het druk heeft met het werk kan zorgen voor onzekerheid in de relatie. Iemand kan zich dan afvragen of diegene op de tweede plek komt”, vervolgt de neuropsycholoog. Als er niet over die gevoelens gepraat wordt, kan dat weer voor problemen zorgen. “Wanneer je kinderen hebt, kan dit nog erger zijn. Je zou dan immers als verenigd front voor hen moeten zorgen.”

Wat te doen?

Werkt een van beiden een stuk meer dan de ander? Dan is er een aantal dingen die je kunt doen. Met stip op nummer een staat praten. “Communication is key“, aldus Dr. Hafeez. “Hard werken is niet ongewoon en hoeft geen bedreiging voor je relatie te zijn, maar het is wel stressvol. Je moet daarom eerlijk en transparant zijn over de manier waarop deze stress een effect heeft op jullie allebei.”

Ook vindt Dr. Hafeez het een goed idee om doelen te stellen en om die in de gaten te houden. “Wanneer je een lange tijd samen bent, is het belangrijk om te weten waar jullie het voor doen”, vindt de neuropsycholoog. Praat daarom regelmatig met elkaar over waar jullie naartoe gaan, en of dit iets is waar jullie beiden (nog steeds) blij mee zijn.

En stel ook grenzen. Iemand kan wel veel moeten werken, maar je kunt afspreken dat iemand vanaf een bepaalde tijd geen mailtjes meer mag checken. Blijf elkaar bovendien verrassen met kleinigheidjes. Laat eens een briefje voor de ander achter als jullie elkaar ’s ochtends mislopen en neem de tijd om alsnog leuke dingen met elkaar te doen.

Bron: PureWow | Beeld: iStock

Laatste nieuws