Deze vijf voedingsstoffen krijgen vrouwen meestal te weinig binnen

Take notes!

Preparing her favourite dish

Een carrière maken, je sociale leven onderhouden, je lichaam fit houden in de sportschool en dan ook nog eens een gezonde maaltijd binnenkrijgen. Doe het maar even. Toch is het belangrijk om van laatste genoemde een prioriteit te maken. Ons lichaam heeft namelijk een grote behoefte aan mineralen en vitaminen, maar die krijgen we niet altijd voldoende binnen.

Voedingsadviezen

Voedingsdeskundige en natuurgeneeskundige Belinda Kirkpatrick moedigt vrouwen aan om tijd te nemen voor hun eigen welzijn. En hoe kan je beter beginnen dan bij een gezonde voeding? De gezondheidsindustrie barst van de voedingsadviezen. Vaak vergeten we echter dat wat goed is voor de een, misschien niet zo goed is voor de ander. Te beginnen bij het verschil tussen de twee geslachten.

Verschillen tussen man en vrouw

Vrouwen hebben over het algemeen een stuk minder calorieën nodig dan mannen. Ter compensatie hebben we dan wel weer meer mineralen en vitaminen nodig. Vrouwen verbranden over het algemeen minder calorieën dan mannen en ze struggelen daarbij ook nog eens met hormonen die steeds heen en weer schommelen.

Aandacht voor een gezonde voeding is dus van groot belang voor vrouwen. Het bevordert bijvoorbeeld gewichtsbehoud en ondersteunt een gezonde stemming. Benieuwd op welke voedingsstoffen je beter moet gaan letten? Wij zetten ze op een rijtje.

1. B-Complex vitaminen

Deze voedingsstoffen raken in stressvolle tijden 'uitgeput', waardoor ze erg belangrijk zijn voor vrouwen. Ze kunnen zorgen voor een verhoging van de energie, het verlichten van stress, het verhogen van de concentratie en het verminderen van angst en depressieve gevoelens.

2. Jodium

Hoewel het eten van zeewier steeds populairder wordt onder de vrouwen, eten we het nog steeds te weinig. Ook gejodeerd zout en het eten van eigeel mogen we wel vaker doen. Doordat we dit zo weinig eten, komt een jodiumtekort vaak voor. Jodium is een essentiële voedingsstof voor de gezondheid van je schildklier. Krijg je er niet genoeg van binnen, dan kan dat leiden tot gezwollen schildklieren, gewichtstoename, haaruitval, een droge huid en vermoeidheid.

3. Vitamine D

Heerlijk in de zon zitten is voor een vrouw niet alleen een pretje, het versterkt ook nog eens je vitamine D. Die vitamine helpt ons lichaam om calcium op te nemen en zo bij te dragen aan krachtige botten. Daarnaast is vitamine D ook nog eens superbelangrijk voor een gezond immuunsysteem. Zo kan het mogelijk helpen bij de preventie van sommige vormen van kanker en kan het je stemming verbeteren. De meeste vrouwen merken het niet als ze een tekort hebben. Symptomen zijn vermoeidheid, spierpijn, krampen en depressieve gevoelens.

4. Calcium

Calcium is de sleutel tot sterke botten en het verminderen van het risico op osteoporose. Ook is calcium nodig voor een sterk en gezond gebit, de hersenen en zenuwen, de bloedstolling, het samentrekken van spieren en een gezonde stemming. Calcium wat voortkomt uit voeding is erg belangrijk voor je lichaam, maar let wel op dat koffie en zout de opname van calcium kunnen verminderen.

5. IJzer

Vrouwen menstrueren elke maand. Dit is nou eenmaal een maandelijkse cyclus waar wij (bijna) niks aan kunnen doen. Door die cyclus lopen we echter wel risico op een ijzertekort, wat niet goed is voor ons welzijn. IJzer is namelijk erg belangrijk omdat het zorgt voor energie, maar ook voor een goede stemming, ovulatie, slaap en het voorkomen van haaruitval.

Breed scala

Het is goed om te weten dat ongeordend eten zich vaak uit als 'supergezond eten'. Dit is echter niet het geval. Het is namelijk erg belangrijk om een breed scala aan voedingsstoffen binnen te krijgen, waaronder eiwitten, gezonde vetten, koolhydraten, fruit en groenten. Een beperkte opname van eten kan leiden tot hormonale problemen, vermoeidheid, slecht slapen, en ga zo maar door. Dat wil je dus niet!

Bron: Body and Soul | Beeld: iStock