Geldvragen die je je partner moet stellen als jullie gaan trouwen

Misschien ietwat ongemakkelijk, maar wel belangrijk om te bespreken.

Zijn jij en de liefde van je leven verloofd? Congrats! Natuurlijk sta je in de startblokken om dingen te plannen voor jullie grote dag. Toch is het verstandig om, voordat jullie elkaar het ja-woord geven, nog één keer om de tafel te gaan en het over jullie (gezamenlijke) financiën te hebben.

Ongemakkelijke vragen

Benieuwd welke vragen je aan je partner moet stellen? Gecertificeerd instructeur financiële educatie Bola Sokunbi weet het wel. Aan Pure Wow vertelt de expert welke zes ongemakkelijke vragen jij je partner moet stellen voordat jullie het huwelijksbootje instappen. Wij zetten ze hieronder voor je op een rijtje.

1. Krijgen we huwelijkse voorwaarden?

Huwelijkse voorwaarden liggen misschien voor de hand, maar toch kan deze vraag een ongemakkelijke situatie veroorzaken. “Niemand gaat een huwelijk aan in de hoop te kunnen scheiden, maar het is belangrijk dat je je partner vertelt of je het goed vindt om huwelijkse voorwaarden te tekenen – en vice versa,” legt Sokunbi uit.

Zo’n contract met huwelijkse voorwaarden beschermt niet alleen jullie financiële bezittingen, maar kan ook de mogelijkheid bieden om vast te leggen wie waar financieel verantwoordelijk voor is binnen jullie huwelijk. Huwelijkse voorwaarden bespreken voor het huwelijk kan voor sommigen een bron van angst en wrijving zijn. Dit komt mede doordat slechts vijf procent van de paren dit bespreekt vóór hun huwelijk. Toch is het verstandig om het hier wel alvast over te hebben, om misverstanden in de toekomst te voorkomen.

2. Ondersteun je iemand financieel, of ben je dat nog van plan?

Dit kan gaan om kinderbijslag, medische rekeningen van een ouder, het schoolgeld van je broer of zus of als je doneert aan het goede doel. Het is handig om deze financiële verplichtingen te regelen met je partner. En nee, je hoeft zelf natuurlijk niet bij te dragen aan deze verplichtingen, maar het is wel fijn om te weten dat een deel van de financiën van je partner ergens anders heengaan. “Dit kan van invloed zijn op langetermijndoelen, zoals het kopen van een huis of om te investeren”, zegt Sokunbi.

3. Verwacht je dat wij onze financiën samen of afzonderlijk beheren?

Hier komt de tweede vraag weer aan te pas. Als jij of je partner andere individuele financiële verplichtingen hebben, is het handig om te weten of jullie je financiën samen of afzonderlijk gaan beheren. “Er is hier geen fout of goed antwoord voor”, zegt Sokunbi. “Wat belangrijk is, is dat jullie op dezelfde lijn zitten. Gaan jullie apart betalen en de rekeningen 50/50 delen? Of gaan jullie de rekeningen zo verdelen dat degene die het meeste verdient een hoger percentage betaalt? Zorg ervoor dat jullie het beide eens zijn over jullie gezamenlijke financiële verplichtingen.”

4. Waar geef jij je geld graag aan uit?

We vinden het allemaal wel eens lekker om geld uit te geven aan onszelf. Toch is het belangrijk om uit te zoeken wat jij en je partner als ’traktaties die de moeite waard zijn’ beschouwen. “Deze vraag klinkt misschien wat oppervlakkig, maar het is juist erg belangrijk om te begrijpen wat jullie beide als traktaties zien”, legt Sokunbi uit.

5. Kan één van ons thuisblijven als we kinderen hebben?

Misschien denk je er nog lang niet aan, of misschien juist wel. Deze vraag is in ieder geval belangrijk als jullie van plan zijn om in de toekomst een gezin te stichten. Werk je nu allebei? Dat betekent natuurlijk niet dat je voor altijd van plan bent om dat fulltime te blijven doen. Sokunbi adviseert dat het belangrijk is om niet alleen te bespreken hoe je de kosten van je kinderen gaat dekken, maar ook wat er gaat gebeuren als één van jullie liever een thuisblijvende ouder is. “Zoek uit hoe jullie je zullen aanpassen aan het leven op één inkomen en of jullie beide akkoord gaan met die beslissing”, aldus Sokunbi.

6. Ben je bezig met het sparen voor je pensioen?

Ook al lijkt je pensioen misschien nog ver weg, het is belangrijk dat je een spaarplan hebt. “Geen spaarplan hebben betekent dat jij en je partner tot op hoge leeftijd zullen moeten werken om je levensstijl te ondersteunen. Bespreek hoe en waar je van plan bent om te sparen of te beleggen.” Volgens Sokunbi kun je op deze manier je pensioenspaardoelen afstemmen op je gewenste pensioentijdlijn.

Bron: Pure Wow | Beeld: August de Richelieu

Laatste nieuws