Wat te doen als je niet weet hoe je een sollicitatievraag moet beantwoorden?

Zo'n gesprek gaan we natuurlijk voorbereid aan, dus wat kun je dan het beste doen als je geen antwoord op een bepaalde vraag hebt?

Young woman having job interview and shaking hands in office, business and career concept.

Niemand gaat naar een sollicitatiegesprek met het idee van: ik zie wel wat er gebeurt. Nee, we bereiden ons grondig voor. Des te vervelender is het als je een vraag gesteld krijgt waar je geen antwoord op hebt. Wat kun je op dat moment in hemelsnaam het beste doen?

No go's

Je kunt je nog zo goed voorbereiden op een sollicitatie, maar soms word je toch voor het blok gezet met een lastige vraag. Zeggen dat je iets niet weet, voelt als een no-go, maar voor liegen kunnen we ook niet veel argumenten bedenken. Wat kun je dan wel zeggen? Enkele carrière-experts delen hun advies hierover met Huffpost.

Met stip op nummer een: lieg niet

Het is alleen maar menselijk om niet alle wijsheid in pacht te hebben. Volgens human resources consultant Daniel Space kun je hier het beste eerlijk over zijn. Volgens hem is het goed om in zo'n geval een vergelijking te maken door iets te zeggen als: "Ik heb zelf nog niet eerder in een dergelijke situatie gezeten, maar ik denk dat ik het op de volgende manier zou aanpakken."

De grootste fout die je kunt maken, is volgens Space om te liegen. Erkennen dat je iets niet weet is altijd beter. Zo vertelt de consultant dat hij eens in een gesprek was met iemand die besloot te liegen over een ervaring die ze niet had. De details van het verhaal veranderden steeds, en dat zorgde niet voor een goede eerste indruk.

Vraag om opheldering als je het niet begrijpt

Soms heb je heus wel een antwoord op de vraag, maar wordt de vraag op zo'n manier gesteld dat je eigenlijk niet zo goed weet wat er wordt bedoeld. Volgens Mary Abbajay, voorzitter van een adviesbureau voor leiderschapsontwikkeling, is het een grote fout om dan maar wat onsamenhangends te zeggen in de hoop dat je toch nog iets nuttigs zegt. "Ze denken dat als ze maar lang genoeg praten, mensen vanzelf denken dat de vraag is beantwoord. Maar doe dat niet." Je laat hier volgens de expert juist een verkeerde indruk mee achter. "Je laat hiermee zien dat je een slechte communicator bent. Recruiters kunnen het idee krijgen dat je ze probeert te overstelpen met woorden, omdat je niet weet waar je het over hebt."

Ook volgens Lawrese Brown, oprichter van C-track Training, is het geen goed idee om maar wat te brabbelen. Begrijp je een vraag niet helemaal? Vraag dan gewoon om verduidelijking. "Het getuigt van zelfvertrouwen en assertiviteit", vindt hij.

Vergeet niet dat ook jij moet beoordelen of je wel voor het bedrijf wilt werken

Tijdens een sollicitatiegesprek focussen we vaak erg op het achterlaten van een goede indruk. We vergeten daarbij bijna dat we ook zelf moeten bepalen of we eigenlijk wel voor het bedrijf willen werken waar we aan het solliciteren zijn. Dit is iets wat je met name in je achterhoofd wilt houden als je of alleen maar ingewikkelde vragen krijgt of wanneer de recruiter je geen opheldering wilt geven als je iets niet begrijpt.

"Als de persoon die jou eventueel gaat aannemen er niet voor openstaat dat jij om opheldering vraagt, is dat geen goede zaak", aldus recruiter Tejal Wagadia. "Nu weet je dat het een bedrijf is waar je niet wilt werken, want wie zoekt nu naar werknemers die 100 procent perfect zijn?"

Bron: Huffpost | Beeld: iStock