Een groendak is, zoals de naam al een beetje verklapt, een dak met beplanting in plaats van dakpannen. Een groendak is goed voor het milieu en vrolijkt je huis en de omgeving enorm op. Hoe het aanleggen van een groendak gaat, welke soorten groene daken je hebt en meer lees je hier.
Wat is een groendak?
Een groen dak kun je aanleggen op je huis, maar ook op je schuur of garage. Een groendak isoleert, waardoor de warmte langer in je huis blijft. Een groendak is ook goed voor de biodiversiteit in de omgeving en ook voor het opvangen van regenwater. De meest gebruikte vorm van een groendak is een Sedum dak.
Wat is sedum?
Sedum is een plant die gemakkelijk is in het onderhoud. De plant is niet gevoelig voor insectenplagen en is bestand tegen allerlei soorten weersomstandigheden. Ook warme zomers kunnen deze planten goed aan. Sedum is een plant die niet diep wortelt en daarnaast erg licht is, waardoor sedum voor de meeste daken geen probleem is om te dragen.
Wat heb je nodig voor een groen dak?
Een groen dak bestaat uit vijf lagen. Allereerst gebruik je een beschermdoek. Deze doek beschermt de dakbedekking tegen lekkages en beschadigingen. Dan heb je de drainagelaag. Deze laag slaat water op in drogere periodes en voert overtollig water af. Vervolgens is er het filtervlies. Het zorgt dat er geen kleine deeltjes in de drainagelaag terechtkomen. Hierdoor blijft de drainagelaag schoon. In de voedingsbodem zetten de wortels van de beplanting zich vast. Sedum is zoals eerder besproken een populaire plant om te gebruiken op een groendak. Een Sedumtray is een cassette met deze plantjes die je op het dak kunt aanbrengen. Je kunt ook andere planten aanbrengen op het groendak, zoals kruiden, grassen, struiken en zelfs kleine bomen kunnen op een groendak groeien.
Welk dak is het meest geschikt voor een groendak?
Het meest geschikt voor een groendak is het dak van een nieuwbouwwoning, maar ook een ouder huis kun je een groendak aanbrengen. Er zijn echter wel een aantal dingen waar je op moet letten:
- Het dak moet het gewicht van het groen kunnen dragen. Daarom is het belangrijk om je dak door een deskundige te laten controleren.
- Als je dak beschadigingen heeft, waardoor er lekkages kunnen ontstaan, moet je deze eerst laten repareren.
- Platte daken lenen zich het beste voor een groendak, omdat dit dak meer zon krijgt, maar ook op een schuin dak kan Sedum goed groeien. De begroeiing zal makkelijker uitdrogen bij een schuin dak omdat het regenwater ervan afloopt.
De kosten van een groendak
Ben je van plan om een groendak aan te leggen, dan wil je vast weten wat de kosten zijn. Deze zijn afhankelijk van het aantal vierkante meters en het soort beplanting dat je gaat gebruiken. Het is dus moeilijk om een indicatie te geven van de kosten, maar grofweg zul je uitkomen tussen de 35 en 150 euro per vierkante meter. Dit verdient zich terug doordat een groendak goed isoleert en je dus energie zult besparen. In de winter blijft je huis warmer en in de zomer blijft het lekker koel. Daarnaast isoleert een groendak ook tegen geluid.
Gaat een groendak samen met zonnepanelen?
Een groendak kun je goed combineren met zonnepanelen. Dubbel duurzaam! Met een groendak verhoog je zelfs de levensduur en het rendement van de panelen. Omdat de lucht boven het groen koeler is, leveren je zonnepanelen soms wel tot 8 procent meer rendement op.
Onderhoud
Net als ieder ander dak heeft ook een groendak onderhoud nodig. Je doet er goed aan om een keer per jaar het dak te controleren op onkruid. Door de wind kunnen er zaden van bomen op het groendak terecht komen. Ook is het verstandig om de afvoer te controleren. Het is belangrijk om dit regelmatig te doen.
Bezint eer gij begint
Bekijk eerst andere groendaken voordat je zelf aan de slag gaat. Met een groendak kun je namelijk alle kanten op. Je kunt een echte tuin aanleggen, maar je kunt ook kiezen voor Sedum. Kies je ervoor om een echte tuin aan te leggen dan komt daar meer bij kijken. Zowel financieel als technisch en in onderhoud, dus denk er eerst goed over na voordat je begint.
Beeld: Tommy Kwak