Hoe lang kun je de tijd nemen tot je ingaat op een baanaanbod?

Heb je meer tijd nodig om na te denken over de baan? Durf hier dan ook om te vragen.

Wanneer je een sollicitatieprocedure hebt doorlopen, is het toch wel vleiend als de baan naar jou gaat. Well done. Maar wat nu als je er toch nog niet helemaal zeker van bent of je de baan wel wilt? Hoe lang kun je dan de tijd nemen tot je laat weten of je de baan wilt of niet?

Nadenken over het aanbod

Geeft een bedrijf de baan aan jou? Dan willen ze natuurlijk zo snel mogelijk een antwoord. Maar geef hen vooral geen gehaast antwoord. Je hebt heus wel wat tijd om na te denken. Wel is het verstandig om altijd professioneel te blijven, of je de functie nu wilt accepteren, afwijzen of er nog over wilt onderhandelen. En als je meer tijd nodig hebt om een beslissing te nemen, durf hier dan ook over te beginnen.

“Op het moment dat je van baan verandert, verander je je gehele leven en je toekomst. Daarom is het belangrijk om goed na te denken, zodat je er zeker van bent dat die nieuwe baan de juiste zet voor jou is”, vertelt carrièrecoach Phoebe Gavin aan HuffPost.

Strakke deadlines

Het is heel logisch dat je even wilt nadenken over een nieuwe baan, maar hoeveel tijd mag je hiervoor gebruiken? Je hebt vaak het gevoel dat je niet te lang moet wachten, maar Gavin stelt dat je je niet onder druk gezet moet voelen om te antwoorden. Het gebeurt weleens dat een werkgever vraagt om antwoord te geven binnen 48 uur. Volgens de carrière-expert doen bedrijven dit om ‘kunstmatige urgentie’ te creëren.

“Bedrijven creëren strakke deadlines, zodat je geen tijd hebt om andere aanbiedingen af te wachten als je nog meerdere sollicitaties hebt lopen”, legt ze uit. Na een sollicitatieproces wil een werkgever immers dat hun uitgekozen kandidaat de baan accepteert en zo snel mogelijk begint.

Hoeveel tijd tot jouw antwoord

Volgens Jocelyn S. Lai, global head of talent acquisition bij Duolingo, is het ’t beste als jij en het bedrijf samen een deadline stellen voor jouw antwoord. Op deze manier ontstaan er geen verkeerde verwachtingen over wanneer jij uitsluitsel geeft. Heb jij nog andere sollicitaties lopen en wil je die eigenlijk graag afwachten? Dan raadt Lai aan om hier transparant over te zijn.

Volgens Gavin is het heel redelijk om een week de tijd te krijgen om na te denken over een baanaanbod. Volgens haar is dit genoeg tijd om met andere factoren rekening te houden. Denk aan een eventuele verhuizing, een andere werk-privébalans of andere nog lopende sollicitaties.

Heb je meer tijd nodig? Vraag hier dan niet om, maar geef het aan en laat weten wanneer zij jouw antwoord kunnen verachten. Op deze manier weet een bedrijf ook waar ze aan toe zijn. Heeft een bedrijf er geen begrip voor? Vertel hen dan dat het een belangrijke keus is die je niet wilt overhaasten.

Bron: HuffPost | Beeld: iStock

Laatste nieuws