Zo kun je zien of iemand tegen je liegt

Er zijn meerdere dingen die het weggeven.

Zelf moeten liegen is al geen fijn gevoel, maar erachter komen dat iemand anders tegen ons liegt… Daar worden we al helemaal niet blij van. Wat nou als je vermoedt dat iemand tegen je liegt, maar nog geen duidelijk bewijs hebt? Neurowetenschapper Caroline Leaf vertelt aan Well + Good waar je op moet letten.

Trillen en stotteren

Volgens Leaf zijn er verschillende fysieke tekenen waaraan je kunt zien of iemand de waarheid spreekt. Als iemand ineens begint te zweten, trillen of stotteren, is de kans groot dat het verhaal niet klopt. Ook als iemands ogen ineens veel heen en weer gaan of als diegene veel met diens handen zit te friemelen, kan dat erop wijzen.

Toch is het belangrijk om in je achterhoofd te houden dat dit allemaal geen garantie is. Sommige mensen zijn immers van nature wat zenuwachtig. “Als er ineens een verandering plaatsvindt in hun manier van spreken – als je die fysieke aspecten er ineens in terugziet – kun je er wel van uitgaan dat iemand liegt“, aldus Leaf.

Vreemde verhalen

Niet alleen de manier waarop mensen woorden uiten, maar ook wat ze precies vertellen kan duiden op liegen. Als iemand ineens veel meer of juist veel minder vertelt dan gewoonlijk, kan dat een teken zijn. “Soms geven mensen die liegen enorm veel details, soms juist opvallend weinig. Ook kan er een duidelijke verandering merkbaar zijn bij hun tone of voice en kunnen ze ineens over hun woorden struikelen. Misschien hoor je ineens wel verschillende verhalen en details”, legt de neurowetenschapper uit.

Lichaamstaal

Wat de lichaamstaal betreft, zijn er volgens Leaf ook meerdere duidelijke aanwijzingen. “Het kan gebeuren dat er ineens een duidelijke shift zichtbaar is bij hun lichaamstaal wanneer ze beginnen te liegen. […] Ze kunnen oogcontact vermijden of vaak hun hand voor hun mond doen.” Dat valt vooral op als dat iets is wat iemand normaal nooit doet.

Toch is het volgens haar belangrijk om naar het totaalplaatje te kijken, niet alleen naar de lichaamstaal. “Als we onze perceptie alleen baseren op de lichaamstaal, kan dat tot behoorlijk wat miscommunicatie in relaties leiden.”

Reden achterhalen

Als je op basis van de bovenstaande criteria hebt kunnen vaststellen dat iemand hoogstwaarschijnlijk tegen je liegt, is het belangrijk om te bedenken waarom diegene dat doet. Is het een leugentje om bestwil, of gaat het om iets groters?

“Kleine leugens zijn op een grote schaal misschien minder pijnlijk, maar kunnen nog altijd zorgen voor wantrouwen in relaties. Grote leugens kunnen relaties echt verwoesten en ervoor zorgen dat er veel werk nodig is om de band te herstellen. Het is heel belangrijk om de reden voor de leugen te achterhalen”, aldus Leaf. Op basis daarvan kun je voor jezelf bepalen of je er nog met diegene over in gesprek wilt. “Het kan moeilijk zijn om eerlijk te zijn, maar uiteindelijk zorgt dat er wel voor dat je ook eerlijk kunt zijn tegen jezelf.”

Bron: Well + Good | Beeld: iStock

Laatste nieuws