Is een anticonceptiepil voor mannen wel realistisch?

Of blijft het voor eeuwig iets waar wij mee moeten dealen?

Eens in de zoveel tijd horen we er iets over: de anticonceptiepil voor mannen. Hoewel er al wel tests mee zijn uitgevoerd, heeft de pil nog niet echt voet aan de grond gekregen. Steeds meer mensen beginnen zich dan ook af te vragen of de mannenpil daadwerkelijk een goed alternatief is voor de methoden die we nu kennen. Huisarts Dr. Deb Cohen-Jones vertelt er uitgebreid over in gesprek met Body + Soul.

Van laboratorium naar praktijk

Het klinkt als een fair deal: vrouwen dragen het kind en bevallen ervan, mannen nemen de verantwoordelijkheid voor het voorkomen van die situatie als men er (nog) niet op zit te wachten. Toch weten we dat het in de praktijk vaak niet zo gaat. Althans, niet als het op de anticonceptiepil aankomt.

Al jaren horen we voorzichtige geluiden over een anticonceptiepil voor mannen en over de hele wereld zijn zulke pillen getest. Toch blijft het lastig om het over te hevelen van het laboratorium naar de praktijk. Daar zijn meerdere redenen voor. Het hormonale systeem van mannen blijkt namelijk moeilijker onder controle te krijgen en ze blijken minder tolerant te zijn als het op de bijwerkingen aankomt. Men name hun libido en erecties zijn dan aan verandering onderhevig.

Niet erg aantrekkelijk

Op dit moment is er een pil in de maak die bestaat uit een hoge dosis testosteron in combinatie met progestageen. Die combinatie zorgt ervoor dat het mannelijke lichaam geen ‘eigen’ testosteron en sperma meer aanmaakt. Deze pil moet maar liefst drie keer per dag worden genomen, wat het minder makkelijk maakt om ermee aan de slag te gaan. Er zijn ook nieuwere versies waarvoor men maar één pil per dag hoeft te slikken, maar daar moet nog meer onderzoek naar worden gedaan.

Verbazing

De mannenpil kan onder andere leiden tot moeheid, een laag libido, acne en een opgezette buik. Die bijwerkingen zijn niet mis, maar die van de vrouwenanticonceptiepil zijn toch wat heviger. Bij die pillen kan het gebruik onder andere migraine, bloedproppen, vaginale droogte en stemmingswisselingen opleveren. Het verbaast Cohen Jones dan ook dat die pillen toch allemaal op de markt worden gebracht, terwijl we de mannenpil nog altijd niet in de schappen zien liggen.

Niet rooskleurig

Hoe graag ze het ook wil, Cohen Jones ziet de huidige situatie niet snel veranderen. “Tenzij mannen een bepaald niveau van bijwerkingen accepteren bij hun rol in de anticonceptiereis, zal de toekomst er hetzelfde uitzien. Dames, ga er maar van uit dat wij die verantwoordelijkheid nog vele jaren zullen dragen.”

Wel is het volgens haar goed nieuws dat er steeds meer optie voor vrouwen zijn. “Het kost soms wat trail and error, maar met behulp van het juiste medische advies kan iedere vrouw een geschikte anticonceptiemethode vinden.”

Bron: Body + Soul | Beeld: iStock

Laatste nieuws