Genomineerd voor de Smart Sustainable Sisley Award: Yasmina Khababi

Duurzaamheid staat bij Freshtable voorop. Verse producten halen we waar mogelijk bij lokale boeren en we hebben ook onze eigen moestuin waarin we groenten verbouwen. Alles is duurzaam verpakt."

Yasmina Khababi (27) is de oprichter van FRESHTABLE, dat verse wereldgerechten bezorgt en met elke maaltijd wil bijdragen aan een inclusieve en duurzame wereld.

Freshtable ontstond... «"tijdens mijn studententijd: ik zag dat jongeren veel geven om duurzaamheid en maatschappelijke thema’s als de vluchtelingenproblematiek. En ik merkte dat er behoefte is aan lekker eten dat ook duurzaam en betaalbaar is. Ik dacht: waarom kan ik dit niet combineren? Zo ben ik gestart met Freshtable, eerst in het klein in Rotterdam en inmiddels bezorgen we door heel Nederland. In principe zijn we een maaltijdbezorgingsservice met wereldgerechten, geïnspireerd op de verschillende landen waar de mensen binnen ons team en de samenleving vandaan komen. Van Ghana tot Syrië en van Polen tot Frankrijk.

We hebben een heel diverse mix aan mensen, waaronder internationale studenten en statushouders."

Duurzaamheid... "staat bij Freshtable voorop. Verse producten halen we waar mogelijk bij lokale boeren en we hebben ook onze eigen moestuin waarin we groenten verbouwen. Alles is duurzaam verpakt; het verpakkingsmateriaal kun je recyclen of zelf composteren in de tuin. En je kunt het eten ook in een zero-waste-bakje laten serveren dat je weer terugbrengt. Ons bestelsysteem is made-to-order, wat betekent dat we alleen maaltijden maken op basis van wat er besteld is. Zo hebben we bijna nooit overschotten. De bezorging is zo veel mogelijk CO2-neutraal, en anders compenseren we het."

Het verschil maken... "kun je met elke maaltijd. Wij geven onze klanten mee: door jouw bestelling heb jij de planeet net wat groener gemaakt en heb je de mens ook een beetje geholpen. Ik ben continu op zoek naar nieuwe ideeën om duurzaamheid, voeding en sociale inclusie te verbinden. Als je het leuk maakt, krijg je veel meer mensen mee dan wanneer je ze de les gaat lezen en roept wat ze wel en niet moeten doen."

Wil je meer weten over Yasmina Khababi en Freshtable? Je leest het in de nieuwste Marie Claire. 

Tekst: Jill Waas | Beeld: Martijn Senders