Genomineerd voor de Smart Sustainable Sisley Award: Charlotte van der Lande

"Het verschil maken doe ik door een bank aan te bieden die veel langer met de gebruiker mee kan gaan. Door onze manier van werken, zorgen we ervoor dat die afvalberg minder wordt."

Charlotte van der Lande (32) zette meubelbedrijf A LOTT OF SPACE op dat circulaire sofa’s maakt. Hiermee gaat ze de strijd aan met fast furniture.

A lott of space ontstond… “vanuit mijn wens om meubels op een meer duurzame manier te ontwerpen en produceren. Ik kom uit een ondernemersfamilie die meubels maakt die de hele wereld over gaan; het vak is me dus met de paplepel ingegoten. We verhuizen allemaal heel wat af in ons leven. Maar helaas verhuizen onze meubels vaak niet mee, omdat ze niet in ons nieuwe huis passen of van te slechte kwaliteit zijn voor een volgende levensfase. Hierdoor gooien we alleen al in Nederland jaarlijks zo’n 247 miljoen kilo aan meubels weg. Slechts een klein percentage hiervan wordt gerecycled.”

Dat moet anders… “dat zijn we aan onszelf verplicht. Als we de wereld beter achter willen laten voor volgende generaties, kunnen we niet méér van de aarde nemen dan we teruggeven. Ik begon met het herontwerpen van een sofa aan de hand van de circulaire designprincipes. De bank moest aan de ene kant comfortabel zijn en passen in het leven van nu, en aan de andere kant ook met de gebruiker mee kunnen groeien wanneer deze groter of kleiner gaat wonen of bij- voorbeeld gezinsuitbreiding krijgt.”

Het verschil maken… “doe ik door een bank aan te bieden die veel langer met de gebruiker mee kan gaan. Er zijn nog niet veel circulaire banken op de markt en al helemaal geen modulaire, die ook nog kunnen worden teruggenomen. Door onze manier van werken, zorgen we ervoor dat die afvalberg minder wordt. En ik hoop dat we over vijf jaar zo gegroeid zijn dat we meer meubels in ons assortiment hebben, die zo veel mogelijk zijn gemaakt van natuurlijke of al gerecyclede materialen.”

Wil je meer weten over Charlotte en A Lott of Space? Je leest het in de nieuwste Marie Claire. 

Tekst: Jill Waas | Beeld: Martijn Senders 

Laatste nieuws