Genomineerd voor de Smart Sustainable Sisley Award: David Kester

"Het verschil maken doen we hopelijk door goede contacten op te bouwen met schippers en hen ervan bewust te maken dat we samen redelijk simpel de Nederlandse vloot kunnen verduurzamen."

David Kester (28) is co-founder van WATTLAB, dat de binnenvaart wil verduurzamen door zonnepaneelsystemen te plaatsen op schepen.

Wattlab ontstond... "vanuit mijn studie aan de Technische Universiteit in Delft. Ik heb me daar aangemeld bij het Solar Team, dat zich richt op het promoten van zonne-energie door mee te doen aan wedstrijden over de hele wereld. We leerden om zonnepanelen te maken en ik bedacht met mijn teamgenoten Siebe en Bo: kunnen we deze niet toepassen op verschillende objecten, zoals boten, kunstwerken en zelfs Picnic boodschappenwagentjes. Het lukte ons om een eigen zonnepaneelmachine te kopen en we zijn prototypes gaan bouwen. Er bleek echter wel een flink prijskaartje aan te hangen, dus zijn we gaan kijken waar ze het meest effectief kunnen zijn. Zo kwamen we op het idee om zonnepanelen te gaan maken voor de binnenvaart."

Het verduurzamen... "van de binnenvaart is voor ons een belangrijk topic, want het is een serieuze vervuiler. We kwamen via Damen Shipyards in contact met Blommaert Aluminium Constructions, die luikensystemen voor bulktransportschepen in de binnenvaart maken. Daar kunnen onze panelen op geplaatst worden, die zijn lichtgewicht en waterdicht. De energie die wordt opgewekt kan in eerste instantie gebruikt worden voor de huishoudstroom. Een schip heeft meestal twee huizen: eentje voor de schipper met zijn familie en eentje voor de matrozen. Ons volgende doel is om ook energie op te wekken voor de voortstuwing van de schepen."

Het verschil maken... "doen we hopelijk door goede contacten op te bouwen met schippers en hen ervan bewust te maken dat we samen redelijk simpel de Nederlandse vloot kunnen verduurzamen. Het is een vrij conservatieve wereld waar je niet zomaar binnenkomt, maar we werken hard aan onze naamsbekendheid en zijn er trots op dat er inmiddels al een aantal schepen met onze panelen vaart."

Wil je meer weten over David en Wattlab? Je leest het in de nieuwste Marie Claire. 

Tekst: Jill Waas | Beeld: Martijn Senders