Genomineerd voor de Smart Sustainable Sisley Award: Laurie Kos

"We hebben al bereikt dat de eerste vier pensioenfondsen in Nederland hebben aangekondigd te stoppen met fossiele beleggingen. Onder andere ABP, de grootste van Europa, waar ik zelf ook bij zit."

Lees ook

Laurie Kos (31) is co-founder van GROEN PENSIOEN, dat zoveel mogelijk pensioenfondsen wil aanspreken op beleggingen die klimaatverandering verergeren.

Groen Pensioen ontstond… “vanuit mijn eigen vraag waar m’n geld eigenlijk naartoe gaat. Ik stond er nooit bij stil wat er gebeurt met het geld dat ik in mijn zorg- verzekering steek, wat ik op de bank heb staan of in mijn pensioenfonds stop. Het lijkt zo’n ver-van-je-bedshow, maar zo’n fonds belegt wel voor jouw toekomst. En als ik pas over zesendertig jaar met pensioen ga, wil ik natuurlijk wel dat er nog een leefbare wereld over is. Zo kwamen we op het idee voor Groen Pensioen, een stichting waarmee we mensen informeren en activeren om kritisch te kijken naar waar hun geld in wordt belegd. En ook om het gesprek met hun pensioenfonds aan te gaan om te kijken hoe dat beter kan. Die drempel moet worden weggenomen.”

Dat is nodig omdat… “er nog steeds fondsen zijn die beleggen in de grote olie-, gas- en kolenbedrijven, maar ook in bedrijven die regenwouden kappen en mensen- rechten schenden. We willen deelnemers wakker schudden, zodat ze hun eigen pensioenfonds gaan aanspreken. Ik doe dat ook met het mijne. Het is zo belang- rijk om dat gesprek aan te gaan en ze te motiveren om meer duurzame keuzes te maken. Als we dat met z’n allen doen, ziet zo’n fonds dat er onder de deelnemers draagvlak is en kan het bestuur een koerswijziging verantwoorden.”

We hebben al bereikt dat… “de eerste vier pensioenfondsen in Nederland hebben aangekondigd te stoppen met fossiele beleggingen. Onder andere ABP, de grootste van Europa, waar ik zelf ook bij zit. En het gaat verder, want we willen ook dat mensen kritisch gaan kijken naar waar hun spaargeld heen gaat en of hun zorgverzekering wel duurzaam belegt. Doet je bank foute investeringen? Kom in actie of stap over.”

Wil je meer weten over Laurie en Groen Pensioen? Je leest het in de nieuwste Marie Claire. 

Tekst: Jill Waas | Beeld: Martijn Senders 

Laatste nieuws

Zie ook