Dit is wat er met je lichaam gebeurt als je stopt met roken

Merkbare effecten treden blijkbaar al twintig minuten na de laatste sigaret op.

Lees ook

Niemand hoeft ons te vertellen dat roken een ongezonde gewoonte is, we know! Toch zijn er best nog wat mensen die regelmatig naar de nicotinesticks grijpen. En die nicotine werkt op je zenuwstelsel, waardoor het lastig is om met het roken te stoppen. Maar wat gebeurt er eigenlijk als je die stap wél zet?

Chemicaliën

Als je rookt, komen er duizenden chemicaliën vrij in je lichaam. Wie denkt dat dit alleen maar schadelijk is voor de longen, heeft het mis. Deze chemicaliën zijn namelijk ook hartstikke schadelijk voor je hart. Door het koolmonoxide krijgen je rode bloedlichamen geen zuurstof meer, terwijl ze die zuurstof normaal gesproken naar cellen in je lichaam transporteren. Koolmonoxide bindt zich aan je rode bloedlichamen. Hierdoor moet je lichaam harder werken voor meer zuurstof, wat behoorlijk slecht is voor je hart.

Beter functionerende vezels

Er is echter een lichtpuntje. Zelfs als je jarenlang rookt, kun je de ongezonde effecten daarvan terugdraaien en al snel de voordelen voor je gezondheid ervaren. Stoppen met roken heeft namelijk altijd zin! Zo kun je na twintig minuten (!) al merkbare effecten voelen in je lichaam. Je bloeddruk en hartslag dalen dan weer en je bronchiale buizen zijn opgelucht. Vanuit je luchtpijp komt er lucht in de bronchiën. Als je je longen constant blootstelt aan rook, bewegen de vezels in de bronchiën minder goed. Die vezels zorgen ervoor dat irriterende stoffen en bacteriën in je longen worden verplaatst, waardoor de kans op een infectie minder wordt. Stop je met roken, dan functioneren die vezels beter en heb je dus daadwerkelijk een stuk minder kans op infecties.

Latere effecten

Als je vierentwintig uur niet hebt gerookt, maken je longen zich verder schoon. Rond deze tijd is het koolmonoxide al geheel uit je lichaam en waarschijnlijk begin je nu met het ophoesten van slijm. Na twee tot twaalf weken zijn je longfunctie en bloedsomloop verbeterd, na een jaar hoef je je minder zorgen te maken om hart- en vaatziekten. Het risico daarop is dan namelijk al gehalveerd. Je zult waarschijnlijk merken dat je makkelijker kunt ademen bij inspanningen en je hoest een stuk minder.

Na vijftien jaar van het roken af te zijn, is het risico op hart- en vaatziekten aanzienlijk gedaald. Zo ook het risico op een hartaanval of een beroerte. De kans op een van deze dingen is nu net zo groot als dat van iemand die nog nooit heeft gerookt. Vijftien jaar is een echte mijlpaal als je gestopt bent met roken. Chapeau!

Bron: Tips en Weetjes | Beeld: Sex and the City 

Laatste nieuws

Zie ook