Charlie-Chan Dagelet: 'Als ik een film ga maken, check ik eerst wat mijn mannelijke tegenspeler betaald krijgt'

"Wij vrouwen hebben nog grote stappen te zetten. Er zijn nog te weinig écht interessante vrouwenrollen, het merendeel van de regisseurs is nog mannelijk en de rollen zijn ook niet altijd gelijkwaardig."

Ze heeft een carrière waar menig actrice alleen maar van kan dromen. Toch heeft Charlie-Chan Dagelet (36) altijd honger naar méér. In de nieuwste Marie Claire praat ze over ambitie, feminisme en fashion.

Gelijke positie en interessante rollen

Actrice Reese Witherspoon zei ooit: 'Mannen klimmen op vanwege hun potentieel, vrouwen doordat ze zichzelf bewijzen' en met die uitspraak is Charlie-Chan het wel eens. "Ik geloof absoluut dat dit vaak zo is", vertelt ze. "Al moet ik zeggen dat ik zelf altijd in een vrij goede positie bent geweest, waardoor ik niet heel duidelijk een verschil heb gemerkt met mijn mannelijke collega’s. Wat ik de laatste jaren wél doe als ik een film ga maken, is checken wat mijn mannelijke tegenspeler betaald krijgt. In het verleden kon dat nog weleens ongelijk zijn, maar ook daar zie ik verandering in komen."

En gelijke lonen zijn goed, maar volgens de actrice zijn we er nog lang niet. "Toch hebben wij vrouwen nog grote stappen te zetten. Er zijn nog te weinig écht interessante vrouwenrollen, het merendeel van de regisseurs is nog mannelijk en de rollen zijn ook niet altijd gelijkwaardig."

Carrière, ambities en gezin

Momenteel gaat het Charlie-Chan voor de wind. Ze speelde onlangs in de voorstelling Grace, een bewerking van de Tarantino-film Django Unchained, maar dan met een vrouwelijke Django, en in het nieuwe jaar gaat ze haar eigen voorstelling maken. Toch vindt de actrice het af en toe best lastig om de balans te vinden tussen haar ambities en haar gezin. "Dat blijft altijd een beetje zoeken", vertelt ze daarover. "Het fijne is wel dat de vader van mijn kinderen ook een vrij beroep heeft; hij is kunstenaar. Als er een drukke periode aankomt, is het voor hem niet heel ingewikkeld om wat vaker thuis te zijn."

"Soms voel ik me naar mijn kinderen toe schuldig dat ik veel weg ben. Maar ik zorg er altijd voor dat ik na een drukke periode weer een tijdje thuis ben. Ik vind het ook heel leuk om bij hen te zijn, en ik heb gemerkt dat het je creativiteit een beetje doodt als je alleen maar van het ene in het andere project rolt."

Dit bericht op Instagram bekijken

Een bericht gedeeld door Marie Claire NL (@marieclaire_nl)

Verder lezen? In de nieuwste Marie Claire vertelt Charlie-Chan onder andere over hoe ze tegen het feminisme aankijkt, hoe zij omgaat met de angst om te falen, erkenning en social media. Vanaf morgen in de winkel! 

Tekst: Jill Waas | Fotografie: Hein Gijsberts | Styling: Roel Schagen | Haar en Make-up: Resy Ramaekers/Joyce Walian Agency