Ka-ching: dit is hoeveel premier Mark Rutte verdient

Dutch PM Mark Rutte Visit To Kiev

Eén van de meest zichtbare leiders van ons land, na de Oranjes natuurlijk, is premier Mark Rutte. Sinds 2010 draagt hij al de titel minister-president. Met tussenpozen, dat dan weer wel, maar de premier is bijna niet meer weg te denken van die eeuwige bordesfoto's naast toen Beatrix en nu Willem-Alexander. Maar: schuift het ook wat?

Minder dan CEO

Wanneer je veel verantwoordelijkheid hebt, verdien je vaak ook veel geld. Het zal dan ook niemand verbazen dat Mark Rutte een behoorlijk salaris heeft. Toch zijn er nog altijd mensen in Nederland die meer verdienen dan de minister-president. Zo verdient de CEO van een bedrijf meer dan Rutte. Best gek, zul je misschien denken. Toch is het salaris van de premier niet bepaald laag te noemen.

Benieuwd wat de premier precies elke maand op zijn bankrekening mag bijschrijven? Je leest het op de volgende pagina!

Salaris

De minister-president is eindverantwoordelijk voor het land. Toch is het salaris dat hierbij hoort, ondanks de grote verantwoordelijkheid, evenveel als de rest van de ministers. Het bruto jaarsalaris van Rutte ligt op 175.548 euro. Dat bedrag is inclusief vakantiegeld en eindejaarsuitkering. De vaste jaarlijkse onkostenvergoeding van 9.250 euro komt hier nog overheen. Een behoorlijk bedrag!

Volgens Parlement.com ontvangen alle ministers, dus ook de minister-president, een bruto maandsalaris van 12.578,72 euro. Om dat enorme bedrag even inzichtelijk te maken: dit komt neer op 2.902 euro per week en 414 euro per dag.

Niet jaloers

Mark Rutte verdient in een week meer geld dan sommige mensen in een hele maand verdienen. Toch spant hij hiermee niet de kroon. Zo verdiende Frans Muller, CEO van Ahold Delhaize, in 2021 ruim 6 miljoen euro. En Alan Jope, CEO van Unilever, mocht 4,9 miljoen euro op zijn bankrekening bijschrijven.

Daarnaast is het nettobedrag dat Rutte ontvangt nog een stukje lager, zo vertelde hij eerder in gesprek met WNL. Het zou dan gaan om 7.300 of 7.400 euro per maand. "Daar zit alles in, ook onkostenvergoedingen en alle toestanden", zei Rutte destijds. Al is dit nog steeds een enorm gedrag, gaf hij toe in hetzelfde interview. Desondanks hoeven we niet jaloers te zijn op Mark Rutte. Het salaris mag dan groot zijn, dat is zijn takenpakket ook. Werkweken van 'slechts' 40 uur komen dan ook maar zelden voor bij de premier.

Bron: Tips & Weetjes | Beeld: BrunoPress

Showbizz
  • Dutch Prime Minister Mark Rutte arrives at the Mariinskyi Palace for meetings with Ukrainian President Volodymyr Zelenskyy, July 11, 2022 in Kyiv, Ukraine. Photo by Ukrainian Presidency via ABACAPRESS.COM