5 kleine dingen waarmee je dagelijks grip op je leven houdt

Zo krijg je de chaos weer onder controle.

We hebben allemaal weleens het gevoel dat we de controle over ons eigen leven volledig kwijt zijn. Alles loopt dan door elkaar en het lukt je niet om jezelf van dingen af te sluiten. Gelukkig zijn er meerdere dingen die je kunt doen om de grip op je leven terug te krijgen en te behouden.

1. Een vaste avondroutine aanhouden

Slaap is enorm belangrijk voor je algehele functioneren. Bovendien zorgt het ervoor dat stress- en angstgevoelens beduidend minder worden. Toch wint een uur extra slaap het vaak niet van al het andere dat je nog moet doen. Door van slaap een prioriteit te maken en elke dag rond dezelfde tijd naar bed te gaan, profiteer je van de voordelen. Je lichaam krijgt meer kans om te herstellen en te rusten én je voelt je een stuk kalmer. Zorg er dus voor dat je een vaste routine aanhoudt die voor jou werkt.

2. Een strakke planning maken

Is het chaos in je hoofd? Dingen opschrijven helpt altijd. Je hebt dan ook meteen een overzicht van wat je allemaal nog moet doen. Maak dus regelmatig planningen voor jezelf, zodat je voortdurend dat gevoel van overzicht vasthoudt. Daarna begint het lastige gedeelte: je aan de planning houden. Daar hoort ook bij dat je geen ‘extra’ dingen je planning laat binnensluipen (die er op de lange termijn voor zorgen dat je stress krijgt, omdat je ineens veel moet doen). Houd je aan de indeling die je zelf hebt opgeschreven.

3. Regelmatig je huis opruimen

Als er iets is waar je (onbewust) stress van krijgt, dan is het wel van rommel in huis. Het zorgt ervoor dat je thuis niet echt kunt ontspannen, terwijl dat juist de plek zou moeten zijn waar je je schouders lekker los kun laten hangen. Het kan behoorlijk overweldigend zijn om je hele huis in een keer te gaan opruimen, dus kun je dat beter kamer voor kamer doen. Op het moment dat je alle kamers heb gehad, is het een kwestie van continu bijhouden. Gebruik de 2-minuten regel: kun je iets binnen twee minuten opruimen, dan doe je dat meteen. Scheelt op de lange termijn een hoop stress en zorgt ervoor dat je het gevoel van controle behoudt!

4. Elke dag voldoende bewegen

Iedere dag bewegen zorgt er niet alleen voor dat je in vorm blijft, maar ook dat je een stuk minder stress en angstgevoelens ervaart. Je hoeft hiervoor niet per se iedere dag naar een sportschool, want met lopen of fietsen kom je al een heel eind. Neem de trap in plaats van de lift, loop een blokje om in je pauze of doe op een thuiswerkdag wat oefeningen tussen je werkzaamheden door. Het hoeft allemaal niet ingewikkeld te zijn, zolang je er maar dagelijks even tijd voor maakt. Dat levert je een hoop extra energie op, die je kunt gebruiken om je op andere projecten te storten.

5. Vaker nee zeggen

Tot slot: er is niks mis met het woord ‘nee’. Door te vaak en te snel met dingen in te stemmen, kun je in een situatie terechtkomen waarbij je veel te veel hooi op je vork hebt. Je raakt dan volledig het overzicht en de controle kwijt, wat er vaak voor zorgt dat dingen door elkaar gaan lopen of helemaal niet gebeuren. Stel prioriteiten en zeg rustig ‘nee’ tegen al het andere. Daarmee voorkom je een overweldigd gevoel en zorg je ervoor dat daar een gevoel van controle voor in de plaats komt.

Bron: Her.ie | Beeld: iStock

Laatste nieuws