De nieuwe trend in skincare-land: skin cycling gunt je huid rust

Overexfoliëren is er niet meer bij.

Nu we allemaal steeds meer te weten komen over verschillende skincareproducten, komt het regelmatig voor dat we eigenlijk veel te veel doen voor onze huid. Van niacinamide en vitamine C voor een stralende huid, salicylzuur voor het verhelpen van puistjes en grove lijnen op je gezicht, tot retinol voor het aanpakken van de grotere huidproblemen. Dag in dag uit zulke producten gebruiken doet op de lange termijn meer kwaad dan goed. Skin cycling is echter dé manier om het beste uit je routine te halen.

Over-exfoliëren

Het lijkt verleidelijk wanneer je weg bent van een ingrediënt als salicylzuur, een exfoliant, om het iedere dag te gebruiken. Straks komen de puistjes namelijk weer terug, toch? Maar deze actieve ingrediënten zijn best een aanslag op je huid. Niet per se een verkeerde, maar het is wel goed om je huid wat ademruimte te geven om ook te herstellen. Zo voorkom je dat je je huid overexfolieert.

Wisselwerking

Skin cycling to the rescue! Deze techniek werd bedacht door dermatoloog Dr. Whitney Bowe op Instagram. Ze liet aan haar volgers weten hoe de methode werkt: wissel elke dag van de week tussen je verschillende actieve skincare producten. Zo kun je je huid tussendoor rust gunnen én kun je verschillende producten gebruiken door de week heen (meerdere actieve ingrediënten op dezelfde avond gebruiken is namelijk een no-go voor je huid).

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Dr. Whitney Bowe (@drwhitneybowe)

Zo laat Dr. Bowe een voorbeeld zien. Op avond 1 gebruik je een exfoliant (salicylzuur, glycolzuur, etc.), op avond 2 retinoïden (retinol bijvoorbeeld) en op avond 3 en 4 gebruik je alleen verzorgende producten (denk aan vochtinbrengende crèmes). Daarna herhaal je deze cyclus weer!

Kwetsbaar

Dr. Bowe laat daarnaast weten dat ze haar actieve producten eigenlijk alleen ’s avonds gebruikt. In de ochtend heeft ze een vrij vaste skincare routine. Het voordeel van het gebruiken van je exfolianten en retinoïden in de avond, is dat ze de hele nacht de tijd hebben om te werken zonder door invloeden van buitenaf te worden gestoord. Je huid wordt wel vrij kwetsbaar als je zo’n ingrediënt gebruikt en zou de zon extra veel schade aan kunnen richten. Daarom is het van belang dat je de volgende ochtend goed smeert met een SPF, anders doe je dat goede werk van je skincare weer teniet.

Bron: Grazia | Beeld: iStock, Instagram Whitney Bowe

Laatste nieuws