Dít betekent het als je een emotionele spender bent

Maar, wees ook niet te streng voor jezelf.

I know I'll find something I like here

Velen van ons kennen het wel; je zit niet helemaal lekker in je vel, maar na het scoren van die nieuwe tas voel je je weer een stuk beter. Toch is dit niet helemaal de manier om met je zuurverdiende geld om te gaan. Koop jij namelijk regelmatig nieuwe spullen als je je gestrest, boos, verdrietig of gewoon verveeld voelt? Dan ben je waarschijnlijk een emotionele spender.

Waarschijnlijk probeer je jezelf op te beuren door het kopen van cadeaus voor jezelf. Die ene tas waar je al die tijd al op zit te azen of een gaaf nieuw pak – gewoon omdat het kan. Maar nu alles een stuk duurder wordt, kun je daar best wel van in de problemen raken. Klinkt dit bekend? Maak je dan niet direct zorgen, want emotional spending is niet per se iets verkeerds.

Emotioneel geladen

Gevoelens van angst, schaamte, schuld en verveling kunnen allemaal een rol spelen in de manier waarop we ons geld uitgeven. "Hoe we naar geld kijken is gebonden aan onze herinneringen en ervaringen. Het is ingewikkeld en emotioneel geladen", vertelt Gabi Slemer aan Stylist. Slemer bedacht het online financiële platform Finasana. Zo zegt zij dat onze emoties het vaker wel dan niet van ons overnemen op het gebied van het uitgeven van geld. Als je familie vroeger veel op de centen lette, dan is de kans groot dat jij nu juist veel minder strikt met je geld om gaat.

Daar is niet direct iets mis mee. Zo kan shoppen ervoor zorgen dat je het gevoel van controle weer terugkrijgt. Ook kan het verdriet verlichten en voelt het vaak als een persoonlijke prestatie.

Neerwaartse spiraal

Het wordt pas een probleem als we op de lange termijn het uitgeven van grote sommen geld gaan associëren met gelukkig zijn, zo zegt Olivia Dornan, therapeut. Daarnaast is het ook nog eens goed om te kijken of de hoeveelheid geld die je nú uitgeeft, je later in de maand stress geeft, doordat je niet rond kunt komen. Zo kom je in een neerwaartse spiraal terecht.

24 uur wachten

Dus, hoe ga je hiermee om? Slemer zegt dat het belangrijk is om te accepteren dat niet elke uitgave honderd procent logisch zal zijn. "Zolang we meer 'goede' beslissingen maken 'slechte', dan kunnen we best zelfverzekerd zijn over onze financiën", zegt zij. Een goede manier om dat vast te stellen is om 24 uur te wachten met bepaalde aankopen en je daarna af te vragen: heb ik dit nodig of wil ik het gewoon hebben?

Dornan is het hiermee eens. Zij zegt dat het soms beter kan zijn om met een vriend of vriendin over je gevoelens te praten om zo over een bepaalde emotie heen te komen. Het is beter om met je gevoelens aan de slag te gaan, in plaats van ze te vermijden door het kopen van nieuwe spullen. Al benadrukt ze dat je niet te streng voor jezelf moet zijn. "Pas als je merkt dat het iets te vaak gebeurt, moet je misschien actie ondernemen."

Bron: Stylist | Beeld: iStock

Lifestyle
  • Shot of a young woman shopping at a clothing store