Lizzo over body positivity en de negatieve opmerkingen op social media

'Ik heb geleerd om mezelf uit te drukken'.

Lees ook

Zangeres Lizzo is tegenwoordig het boegbeeld van body positivity, en spreekt zich op social media hier dan ook regelmatig over uit. Toch zijn het niet alleen positieve woorden die ze van haar volgers terugkrijgt, en drijft er soms ook iets negatiefs omhoog. Iets wat de zangeres heel moeilijk vindt, vertelt ze openhartig aan Vanity Fair.

Racistische opmerkingen

Met een nieuw album, een wereldtour op de planning, een eigen shapewear-lijn genaamd YITTY en een Emmy-winnende show ‘Watch Out For The Big Grrrls‘ lijkt het erop dat het Lizzo voor de wind gaat. Hoewel ze zich beter voelt dan ooit, heeft de bekendheid ook zeker een keerzijde. Zo ontving ze vorig jaar veel racistische, vetfobische opmerkingen waarnaar ze huilend op Instagram live ging.

“Mensen noemen me al mijn hele leven dik, maar dit was de eerste keer dat ik een belediging zag van hoe ik eruit zag, wie ik ben, en mijn muziek in één gewikkeld, en dat deed me echt pijn”, vertelt de Truth Hurts-zangers. Na die opmerking nam ze een momentje voor haarzelf en ging vervolgens online. “Ik heb geleerd hoe ik mezelf moet uitdrukken en moet die persoon vertellen hoe ik me echt voel.”

Hoewel ze zich kwetsbaar openstelde, hoopt ze ook dat ze andere mensen kan inspireren om zich uit te spreken. “Ik weet dat ik niet de enige persoon ben die extreme negativiteit ervaart die hen van het internet wordt toegeworpen. Dus als ze me er doorheen kunnen zien komen op het niveau en de schaal waarop ik het ervaar, denken ze misschien dat zij er ook doorheen komen.”

Body positivity

Toch is het vooral de body positivity die op haar social media de boventoon voert, en is ze daarmee een inspiratie voor velen. Heeft ze er genoeg van om steeds in dat hokje geplaatst te worden? “Nee, ik wist waar ik mij voor had aangemeld, en waar ik aan begon”, zegt de zangeres. “Als ik zou afvallen, wat zou er gebeuren? Zijn mijn muziek en mijn gewicht zo intrinsiek met elkaar verbonden dat als ik zou afvallen, ik fans zou verliezen of mijn validiteit zou verliezen? Het kan me niet schelen!”

De zangeres leeft een zeer gezonde levensstijl en geeft prioriteit aan haar gezondheid. “Mentaal, spiritueel, ik probeer alles wat ik in mijn lichaam stop super schoon te houden.” Ze vindt het dan ook lastig dat veel eten direct als iets negatiefs wordt gezien. “Ik voel me heel gelukkig omdat ik niet meer het gevoel heb dat gewichtstoename slecht is. Evenmin is gewichtsverlies – het is neutraal.”

Bron: Vanity Fair | Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws

Zie ook