Hoe zit het: moet je je haren wassen voor een kleurbehandeling?

Good to know!

To wash, or not to wash – that is the question. Want hoe zit het nu eigenlijk voor een kleurbehandeling: moet je je haren juist wel, of juist niet wassen? Het korte antwoord hierop is dat het er een beetje van afhangt wat er preciés met je haar gaat gebeuren. We leggen het uit.

Haren wassen

Een subtiele warme glow over je haren voor het najaar, of een volledige make-over van je kapsel? Goede kappers kunnen complete wonderen uithalen met je coupe. Maar voor je zo’n afspraak boekt voor een verfbeurt: hoe zorg je ervoor dat die verf nu echt goed pakt op je lokken? PureWow heeft het uitgezocht met kleur-expert Angela Hazelton, die in een salon in New York werkt. Zij heeft voor elke soort behandeling precies uitgelegd of je je haar nu wel of niet moet wassen én wat hier de benefits van zijn.

Eén all-over kleurbehandeling

Ga je simpelweg van je blonde lokken naar een bruine coupe, of wil je je ginger-tinten net iets meer doen spreken met een simpele kleurbehandeling? Was dan je haren vooraf vooral niet. “Als je je haar voor je afspraak wast, dan verwijder je alle oliën die een natuurlijke barrière vormen en irritatie en jeuk helpen voorkomen”, legt Hazelton uit. Een single-process kleur wordt immers direct aangebracht bij de haaraanzet op je hoofdhuid. Door het niet te wassen, maak je het proces een stuk comfortabeler voor jezelf.

All-over bleek en toner

Hazelton legt uit dat het voor een kleurbehandeling met bleek en toner nóg belangrijker is om niet je haren te wassen voorafgaand aan je afspraak. “Het is essentieel dat je ongewassen haar hebt”, stelt ze, “want het bleekproces kan anders unbearably uncomfortable zijn voor veel mensen.” Duidelijk!

Highlights en balayage

Waar complete kleur en bleek-behandelingen rechtstreeks op de hoofdhuid worden gezet, is dit met behandelingen voor highlights en balayage niet het geval. Het is daarom niet nodig om met ongewassen haar de salon binnen te stappen. Sterker nog: Hazelton geeft aan dat zij het handiger vindt als klanten wel met een fris gewassen coupe aankomen. “Het geeft je kapper een veel beter idee van hoe de kleur uitgegroeid is en zich ontwikkeld heeft. Vettig haar ziet er veel donkerder uit dan het daadwerkelijk is, en met veel droogshampoo of vuil in het haar is het moeilijker om fijn door te kammen voor de highlights”, deelt ze met PureWow.

De enige uitzondering?

Op al deze adviezen geldt één uitzondering, stelt Hazelton. Het gaat dan om uitgroei-concealers. Deze poeders of sprays zijn natuurlijk geweldig om nét dat stukje van je roots te verbergen tot je volgende kappersafspraak. Maar op de dag zelf kun je ze beter uitwassen. “Sommige concealers vormen een dikke laag over het haar en hebben een plakkerige textuur die je niet met één simpele shampoobeurt eruit krijgt. Restjes concealer kunnen zo zorgen dat je haar niet de coverage krijgt die je verwacht van je kleurbehandeling.

Bron: PureWow | Beeld: iStock

Laatste nieuws