Het is weer sneller donker: zo voorkom je de winterblues

Een seizoensdepressie kenmerkt zich onder andere door sociale terugtrekking, prikkelbaarheid, angst en een verminderde eetlust.

Heb jij er mentaal last van als het buiten sneller donker wordt? Dagen lijken korter, er is minder zonlicht en je agenda zit waarschijnlijk ook minder vol met afspraken. Een seizoensdepressie – of de winterblues – ligt dan al snel op de loer. Een psycholoog legt uit hoe je hier het beste mee kunt omgaan.

Winterblues

Sommige mensen hunkeren het hele jaar naar het najaar en de winter, terwijl er ook mensen zijn die met weemoed terugkijken naar de zomer. In plaats van dat ze zin hebben in herfstige activiteiten, hebben ze minder energie en zijn ze humeurig. Deze groep mensen wortelt met een type depressie die voortkomt uit de overgang naar de herfst en in de winter, genaamd seasonal affective disorder (SAD). Het wordt gekenmerkt door meer slaap en slaperigheid, sociale terugtrekking, prikkelbaarheid, angst, vermoeidheid, verhoogde eetlust en moeite met concentreren. Hoewel er nog geen exacte oorzaak van SAD is, is het mogelijk dat het komt door minder zonlicht en daarmee een lagere hoeveelheid vitamine D, serontine en melatonine.

Vitamine D

Volgens psycholoog Thea Gallagher komen de klachten van een seizoensdepressie overeen met een vitamine D-tekort, met name omdat je minder buiten komt. “Veel mensen zijn gewend om te gaan hardlopen of uit eten te gaan en buiten te zitten, maar het is moeilijk als je de hele dag aan het werk bent, en dan is je werkdag voorbij en is het al donker”, legt ze uit. Om je door de donkere en koude dagen te loodsen, hebben verschillende experts de volgende tips gegeven zodat je het beter kunt beheersen.

1. Ga naar buiten

Hoe comfortabel het ook lijkt om op de bank te liggen met een kleedje, dit zorgt ervoor dat je sneller SAD-gerelateerde klachten ervaart. Dana Udall, psycholoog, raadt daarom aan om zoveel mogelijk naar buiten te gaan. “Het is erg belangrijk om de blootstelling aan licht in de herfst en winter te maximaliseren.” Door overdag wat vaker een ommetje te maken in plaats van in het donker, zal je gemoedstoestand verbeteren.

2. Focus op je slaaphygiëne

Met minder of juist te veel slaap zul je merken dat je energie en welzijn alle kanten opspringt. Udall raadt daarom aan om een regelmatig slaapritme aan te houden en een vaste routine te hebben. Vermijd daarnaast ook blauw licht in de buurt van je bed en probeer overdag actiever te zijn. Hierdoor kom je ’s nachts beter tot rust.

3 Geef prioriteit aan plezier

Waarschijnlijk heb je geen zin om iets te ondernemen, iets wat je in de zomer misschien nog heel leuk vond. Toch is het volgens Gallagher verstandig om alsnog deze activiteiten te doen. En zelfs als je niet onmiddellijk vreugde voelt, zal het er uiteindelijk voor zorgen dat je je beter gaat voelen.

4. Onderhoud je sociale leven

Afspreken met een goede vriendin, een work wife of een familielid kan je daarnaast helpen om je beter te voelen. Misschien staat je hoofd daar niet naar, maar het loont wel. “We weten dat sociale steun en sociale interacties ons gelukkiger maken, dus het is nog belangrijker om er meer energie in te steken”, legt Gallagher uit. Denk ook na van welke vriend of vriendin jij veel energie krijgt. Dit kan namelijk ook een positief effect hebben op je gemoedstoestand.

5. Ga naar een therapeut

Merk je dat er sprake is van een terugkomende depressie? In dat geval kan het fijn zijn om met een therapeut te praten. Vooral omdat de symptomen van SAD voor iedereen anders zijn, is het belangrijk om je specifieke ervaring met deze symptomen aan een therapeut te vertellen, legt professor psycholoog Veronica Wanzer uit. Door de symptomen te herkennen en er openhartig over te praten, leer je om de depressie te voorkomen of te beheersen.

Bron: InStyle | Beeld: iStock

Laatste nieuws