Kijktip: tijdens HER Film Festival staan rechten van vrouw centraal

Popcorn gereed!

Het thema vrouwenrechten is anno 2022 nog altijd zeer actueel, van de recente gebeurtenissen in Iran tot de MeToo bewegingen in Nederland. Met het HER Film Festival wordt er daarom aandacht gevraagd voor de positie van vrouwen.

HER Film Festival

Vrouwenrechten staan onder druk en geweld tegen vrouwen blijft hoog, mede als gevolg van de gezondheids-, klimaat- en humanitaire crisis. Tijdens het HER Film Festival, dat staat voor Health, Empowerment and Rights, komen er daarom thema’s voorbij waar vrouwen wereldwijd nog altijd voor moeten vechten. HER Film Festival is een initiatief van ontwikkelingsorganisatie Simavi en filmplatform Cinetree.

Vrouwenrechten

Hanna Verboom, actrice en oprichter van filmplatform Cinetree, legt uit waarom dit zo’n belangrijk onderwerp is. “Ondanks veel goede ontwikkelingen werd dit jaar helaas ook duidelijk dat vrouwenrechten wereldwijd nog steeds geschonden worden. In Amerika waar het gesprek rondom abortus centraal stond, in Iran waar de vrouw als inferieur wordt beschouwd en haar mond wordt gesnoerd maar ook in Nederland, waar #MeToo de spotlight richtte op de vele verhalen van vrouwen die slachtoffer zijn geworden van machtsmisbruik.”

“Tegelijkertijd zien we vrouwen wereldwijd opstaan voor hun rechten, hun stem laten horen en elkaar de hand reiken door samen te werken”, vertelt de actrice. “Het is daarom ongelofelijk belangrijk dat deze vrouwen een podium krijgen om hun verhaal te vertellen. Dit doen we met HER in de vorm van films en documentaires; verhalen waarin de kracht van vrouwen centraal staat. Daar ben ik ongelofelijk trots op.”

Inspireren en bewegen

Het programma bestaat dit jaar uit acht films en documentaires, die inspireren en de kracht van vrouwen demonstreren. Het filmaanbod is samengesteld met behulp van een groep betrokken curatoren en experts, zoals actrice en columnist Joy Delima, filmmaker Sophie Dros en de Keniaanse activist Sareen Malik. Zo toont Writing with Fire (India, 2022) de strijd van vrouwen uit de laagste laag in India die, gewapend met een smartphone, zelf een krant runnen om zo macht te kunnen uitoefenen in een hele conservatieve maatschappij. Ook leren we belangrijke iconen, zoals Frida Kahlo en Ruth Bader Ginsburg, beter kennen en zijn er films uit Sri Lanka en Eswatini in het diverse aanbod te zien.

Wanneer?

Het HER Film Festival vindt online plaats van 14 tot en met 23 oktober. Meld je aan via de website en laat je inspireren door de bijzondere verhalen. Good to know: bijna alle films en documentaires zijn nu al te zien, maar de achtste film wordt voor het weekend bekendgemaakt. Zo ga je dus zeker goed het weekend in! Liever naar het theater? Ook dat kan. Aansluitend aan het festival is een selectie van de HER films te zien in filmtheaters in Amsterdam, Utrecht, Eindhoven en Breda.

Bron en beeld: HER Film Festival 

Laatste nieuws