Waarom je tijdens een date juist moet praten over therapie

Niets is aantrekkelijker dan iemand die aan zichzelf werkt!

Tijdens een eerste (of tweede, derde…) date probeer je zoveel mogelijk over jezelf te vertellen. Maar kun je ook té eerlijk zijn, bijvoorbeeld over het gegeven dat je therapie volgt? Well, het wordt juist aangeraden!

Daten met therapie

Eerlijkheid tijdens het daten is belangrijk, want zo leer je iemand nou eenmaal goed kennen. Maar om nog voor het eerste drankje al je trauma’s en angsten op tafel te gooien? No thanks. Toch laat een onderzoek zien dat het wel degelijk loont als je het vertelt. Een onderzoek van datingapp Hinge toont aan dat een whopping 86 procent van de singles meer kans heeft om op een tweede date te gaan met iemand die op een date heeft verwezen naar een therapeut. Slechts 7 procent van de ondervraagden voelt zich echter comfortabel genoeg om het te delen. Een behoorlijke kloof, dus.

Aantrekkelijk

Comfortabel of niet, het is zeker de moeite waard om open kaart te spelen. Zo wordt het juist aantrekkelijk gevonden als je aangeeft dat je aan jezelf werkt. Het betekent namelijk dat iemand zelfbewust en emotioneel veerkrachtig is en openstaat voor probleemoplossingen en aanpassingen, zegt klinisch psycholoog Rebekah Montgomery. Precies de ingrediënten die een goede basis vormen van een relatie. Daarnaast zal iemand die bereid is om prioriteit te geven aan het verbeteren van zichzelf – om nog maar te zwijgen van het open zijn – waarschijnlijk dezelfde productieve energie naar een relatie brengen.

Openstellen

Het zal misschien wat aftasten worden – want hoe gaat iemand erop reageren? – maar hoe eerder je erover begint, hoe eerder je een reactie kunt meten. En vergeet niet: alleen jij kunt beslissen welk niveau van nieuwsgierigheid je comfortabel vindt, en dat niveau mag ook nul zijn.

Daarnaast kan het jouw date helpen om zich comfortabel genoeg te voelen om zich open te stellen. Transparantie nodigt immers uit tot transparantie. Relatiewetenschapper Logan Ury beschrijft het als een haak: “Als je een zeer gepolijst uiterlijk presenteert, is er niets voor iemand om aan vast te grijpen. Maar als je ze de kleine scheurtjes in je schulp laat zien waar je nerveus voor bent om te delen, is er plotseling iets waar ze zich aan kunnen vasthouden waardoor het gemakkelijker wordt om verbinding te maken.”

Tussen neus en lippen

Maar hoe drop je nonchalant dat je elke week ook nog ‘iemand’ anders ziet? Volgens sekstherapeut en psychotherapeut Todd Baratz kan het zo eenvoudig zijn als een voorbijgaande vermelding van iets waar je onlangs in een sessie over hebt gesproken. Een simpele ‘ik had het over de balans tussen werk en privé in therapie…’ en je kunt het gesprek weer voortzetten. Door je dus open te stellen, vertel je je date dat je een veilige plek bent voor hen om hetzelfde te doen. Wat is er aantrekkelijker dan dat?

Bron: Cosmopolitan | Beeld: iStock

Laatste nieuws