Waarom je niet meteen de volledige naam van een match in je telefoon zet

Eerlijk zijn: hoeveel namen met achternaam 'Tinder' heb je in je telefoon?

Ping, je hebt een match! Als het gesprek leuk begint te worden, bestaat de kans dat je op een gegeven moment nummers gaat uitwisselen. Maar wat zet je bij de contactgegevens, en vooral: waarom schrijven we nooit de achternaam op? Daar zit een logische reden achter.

Voornaam achternaam

Ben jij single en heb je de nodige datingapps op je telefoon staan? Dan bestaat de kans dat je met je matches nummers hebt uitgewisseld. Alleen, wat schrijf je bij de achternaam? Misschien heb je die persoon al opgezocht op LinkedIn of Facebook – eerlijk zijn! – of weet je de naam al via zijn datingprofiel. Toch zijn we iets minder gehaast om de achternaam toe te voegen.

Volgens dr. Gary Brown, een relatietherapeut in Los Angeles, is het eigenlijk logisch dat je niet meteen de volledige naam van je match in je telefoon wil zetten, vooral als je teleurgesteld bent in eerdere datingverhalen. De aarzeling om een achternaam toe te voegen, ziet hij “als een gezonde behoefte om jezelf te beschermen en voor het geval toekomstige vooruitzichten niet uitkomen.” Aha!

Depersonaliseren

“Het niet opslaan van hun achternaam helpt om ze enigszins te depersonaliseren, zodat je niet te snel te gehecht raakt”, zegt Brown. Maar aan de andere kant kun je hierdoor ook je inner saboteur zijn. Als we volgens hem te lang te beschermend zijn, kan dat voor de persoon waarmee we daten belemmerend werken om iemand te leren kennen.

Het kan dus geen kwaad om in het begin geen achternaam te geven, maar als die behoefte om onszelf te beschermen blijvend is, kan het je ervan weerhouden om je open te stellen.

Hechtingsstijlen

Sommige mensen worstelen hier meer mee dan anderen, en het komt volgens de relatietherapeut neer op hechtingsstijlen. Volgens Dr. Brown heeft iemand met een veilige hechtingsstijl (weinig angst, wil juist contact) misschien geen probleem om iemand als ‘Voornaam Achternaam’ op te slaan. “Ze voelen zich over het algemeen zelfverzekerd en weten hoe ze grenzen moeten stellen wanneer dat nodig is”, zegt hij.

Maar iemand met een angstig-gepreoccupeerde hechtingsstijl kan al vroeg erg emotioneel gehecht raken, waardoor ze meer geneigd zijn weerstand te willen bieden, uit angst dat dingen misschien niet lukken. Die persoon is daardoor bang om als aanhankelijk of intens over te komen. Wat voor hechtingsstijl je ook hebt, het is dus zeker niet ongewoon om de achternaam van je match (nog) niet in te vullen en meerdere nummers met achternamen als ‘Tinder’ of ‘Bumble’ in je telefoon te hebben staan.

Bron: Cosmopolitan | Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws