Heb jij na het urenlang scrollen op social media ineens last van een stijve nek? Of na een dag werken achter je scherm moeite met je hoofd bewegen. Grote kans dat je last hebt de zogeheten tech nek, en dat kan grote gevolgen hebben.
Tech nek
We hebben de hele dag door onze telefoon in handen en bij meeste beroepen dien je van 9 till 5 naar een scherm te kijken. Dat dit niet heel goed is voor je nek, dat moge duidelijk zijn. Chiropractors, fysiotherapeuten en chirurgen hebben de technische nek gekenmerkt als de belasting en druk op de cervicale wervelkolom als gevolg van – je raadt het al – een slechte houding. En dit wordt meestal veroorzaakt door het neerkijken op technologie.
Maar kun je er wat aan doen? Om te beginnen is het handig om je hoofd regelmatig te bewegen en schermtijd af te wisselen met bijvoorbeeld een wandeling. Maar ook de volgende dingen kunnen je helpen bij een tech nek:
Probeer een sta-bureau of laptopstandaard
Als je houding niet goed is, kun je deze aanpassen door een sta-bureau te gebruiken. Ergonoom Michael Jones beveelt het zelfs aan om je dag in te delen in zit-delen en sta-delen. Ook adviseert hij een laptopstandaard. "Een laptopstandaard geeft je een meer rechtopstaande houding door je monitor op ooghoogte te brengen, waardoor het risico op een voorwaartse hoofdhouding wordt verkleind", aldus Jones tegenover The Everygirl.
Stel tijdslimieten in
Mensen met een Apple Watch zijn vast al bekend met de frequente 'time to stand'-waarschuwingen. Toch is het een belangrijke herinnering om de hele dag pauzes te nemen. Neurochirurg William Kemp stelt voor dat mensen met nekklachten "timers instellen voor 45-60 minuten per keer, om zowel je hersenen als je nek een pauze te geven". Een goed moment om even een paar keer diep te ademen en je houding te resetten.
Minder achter een scherm
*Eye roll*. Het is logisch dat je minder op je telefoon of achter je scherm moet zitten als je last hebt van nekklachten. En hoewel je met een kantoorbaan hier weinig invloed op hebt, kun je wel kijken wat voor activiteiten je in je vrije tijd doet. Kijk je bijvoorbeeld veel naar de televisie? Het kan lonen om dit te verminderen en vooral dingen te doen waarvoor je niet naar een scherm hoeft te kijken, zoals lezen of de natuur in.
Bron: The Everygirl | Beeld: iStock