Christmas getaway: de leukste bestemmingen voor een city trip in december

Niet alleen in Duitsland vind je de magische kerstmarkten.

That's A Good Picture

Oké, oké, het is nog lang geen kerst. Maar wie tijdens de decembermaand een city trip wil maken, moet het boeken van zo'n vakantie niet te lang meer uitstellen. Waar de reis naartoe gaat? Wij delen inspiratie.

New York City, Amerika

Een vakantie naar New York is áltijd een goed idee. En laat zo'n trip nu extra magisch zijn in december. In de city that never sleeps valt genoeg te beleven, maar tijdens deze periode is er extra veel te doen. Ga schaatsen op het beroemde Wollman Skating Ring in Central Park, bekijk hoe de lichtjes van de Rockefeller Christmas Three worden aangedaan (gebeurt overigens op 30 november) en bezoek een van de vele kerstmarkten in New York. Een aantal populaire zijn Winter Village in Bryant Park, Union Scare Christmas Market en Grand Central Holiday Fair. Ook een absolute must: de versierde huizen in Dyker Heights.

De kerstmarkt bij Columbus Circle, aan de rand van Central Park. Beeld: Kayle Kaupanger.

Londen, Engeland

Is New York iets te ver, maar wil je in december wel graag een metropool bezoeken? Reis dan af naar Londen. De kerstdecoraties hier zijn prachtig: je spot ze al en masse door enkel door de winkelstraten te slenteren. De bekendste straten zijn Regent Street, Oxford Street en New Bond Street. Wil je niet shoppen in de winkels die je bij ons ook wel hebt? Bezoek dan de kerstmarkt in Covent Garden of ga naar het Winter Wonderland in Hyde Park.

Regent Street met de iconische engelen. Beeld: Jamie Davies.

Düsseldorf, Duitsland

Duitsland kan en mag natuurlijk niet in het rijtje ontbreken. Eigenlijk biedt elke grote Duitse stad wel genoeg kerstmagie, van Berlijn tot Neurenberg en van Hamburg tot München. Maar ze hebben allen een ding gemeen: het is best een stukkie rijden. Gelukkig zijn er niet zo ver over de grens ook prachtige Weihnachtsmarkten. Neem nu die in Düsseldorf – vanaf Roermond zo'n drie kwartier rijden. In de Altstadt vind je de typische houten kersstalletjes waar ze snuisterijen, Glühwein, Brattwurst en gesuikerde amandelen verkopen.

Op Weihnachtsmarkten vind je altijd wel stalletjes die gingerbread harten verkopen. Beeld: iStock.

Straatsburg, Frankrijk

Je kunt jouw stad niet zomaar de hoofdstad van kerst noemen, maar Straatsburg in Frankrijk durft het wel aan. Deze pittoreske grensstad telt in december maar liefst 15 verschillende kerstmarkten die onderdeel uitmaken van de Straatsburg kerstmarkt. Een daarvan bevindt zich naast de imponerende Kathedraal van Straatsburg en bij weer een andere kerstmarkt kun je de Le Grand Sapin bewonderen, een grote kerstboom waar de stad bekend om staat.

Straatsburg wordt in december ook wel Capitale de Noel genoemd. Beeld: iStock.

Salzburg, Oostenrijk

Ook in Oostenrijk spreken ze vloeiend Weihnachtsmarkt. In onder andere de stad Salzburg vind je een sfeervolle kerstmarkt: houten stalletjes waar cadeautjes worden verkocht, met lichtjes versierde kerstbomen, warme Glühwein, bruisende winkelstraten met kerstshoppers en heerlijke hapjes om te proeven. En met een beetje geluk ligt er tijdens je bezoek ook nog een witte laken van sneeuw over de stad.

Het centrum van Salzburg versiert met duizenden lichtjes en sfeervolle stalletjes. Beeld: iStock.

Kopenhagen, Denemarken

Ook de Denen laten de feestdagen zeker niet stilletjes aan zich voorbijgaan. In de hoofdstad vind je vijf verschillende kerstmarkten, maar zeker de kerstmarkt in Tivoli Gardens – een van de oudste pretparken ter wereld – mag je niet overslaan. Het park gaat all in met duizenden twinkelende lichtjes, kerstdecoraties en stalletjes waar je warme dranken en lekkernijen kunt kopen. Bovendien kun je voor een extra toeslag ook nog eens gebruik maken van de iconische Tivoli Gardens attracties. Liever naar een andere kerstmarkt in de stad? Ga dan naar de binnenstad: daar vind je naast kerststalletjes ook de grootste kerstboom van de stad en drink je de lekkerste Gløgg (de Deense variant van Glühwein).

De welbekende Tivoli Gardens in december. Beeld: iStock.

Tallinn, Estland

Een minder populaire bestemming voor een city trip is Tallin. Deze middeleeuwse stad is echter een prachtige bestemming om te bezoeken, zeker in december. De vele geplaveide straatjes in de oude binnenstad, de kleurrijke oude gebouwen en de vele kerken en kasteeltorentjes brengen je meteen in een nostalgische sfeer. De kerstversiering maakt het alleen maar magischer. Tijdens de decembermaand is de binnenstad versierd met duizenden feestelijke lichtjes en een enorme kerstboom (met echte sneeuw). En die boom is extra bijzonder. De Estlandse stad beweert namelijk de eerste stad in Europa te zijn die een kerstboom in het centrum plaatste. Zo zouden ze het al sinds 1441 doen. Om die reden vindt er dan ook altijd een feestelijke ceremonie plaats wanneer de kerstboom naar het midden van de stad wordt gedragen.

De oude binnenstad van Tallinn. Beeld: iStock.

Tblisi, Georgië

Wil je graag naar een plek afreizen waar niet veel mensen uit je omgeving zijn geweest? Dan kun je ervoor kiezen om Tblisi in Georgia te bezoeken. Bovendien houdt de feestvreugde hier ook wat langer aan. 25 december zien ze als orthodox land niet als een feestdag – al wordt het met invloeden van buitenaf en vele expats wel steeds vaker gevierd. Pas halverwege december wordt de hoofdstad daarom omgetoverd tot een kerstparadijs met verschillende kerstmarkten op verschillende plekken in de stad. Je kunt hier de lekkerste dingen kopen, waaronder Glühwein gemaakt van Georgische wijn en traditionele snacks als gozinaki, een pindasnack gemaakt met honing en walnoten.

Net als in Nederland is 31 december hier een feestdag – dus verwacht prachtig vuurwerk. Anders dan wij gewend zijn, zijn ook 1 en 2 januari feestdagen. Op de tweede dag van het nieuwe jaar vieren de Georgiërs Bedoba, dit betekent letterlijk 'dag van geluk'. Op deze dag hoor je te doen wat jou gelukkig maakt. Men gelooft dat deze dag voorspelt hoe de rest van het jaar zal verlopen, en daarom proberen ze er een heerlijke dag van te maken.

Bron: Girl With The Passport, Go Far Grow Close | Openingsbeeld: iStock

Lifestyle
  • A front view of three friends sitting in a bar in the Xmas market looking through the pictures they have taken whilst walking around the market and visiting all the stalls.