Waarom voelt een lippenbalsem soms zo verslavend aan?

Kan je lichaam echt afhankelijk worden van je lippenbalsem?

De temperaturen zijn kouder en de lucht buiten is droger. Dat betekent één ding: lip balm season is upon us. Grote kans dat ook in jouw handtas nu wel een lippenbalsem is te vinden. Fijn om je schrale lippen mee te hydrateren. Of is het product íets te fijn? Wij vroegen ons af in hoeverre een lippenbalsem nu echt verslavend is.

Droge lippen

Een lippenbalsem kun je beschouwen als je beauty partner-in-crime. Als je lippen droog zijn, kan een bescheiden laagje meteen verlichting bieden. Eind goed, al goed? Nou, niet helemaal. Zo kun je een sterke behoefte voelen om binnen datzelfde uur nog een laagje aan te brengen. Je kunt het misschien zelf associëren met een verslaving. Maar kun je er ook echt aan verslaafd raken?

Je lichaam kan niet afhankelijk worden van lippenbalsem, zo verduidelijkt dermatoloog Dr. Ife J. Rodney. Wel kun je jezelf als het ware ‘gedwongen’ voelen om het vaker te gebruiken dan eigenlijk nodig is, zo vertelt zij aan Insider. Hoe het dan precies zit? Dat legt zij fijntjes en uitgebreid uit.

Verklaring

We hebben het gevoel dat we onze lippen kunnen hydrateren met een lippenbalsem, maar Rodney legt uit dat je je lippen niet altijd van buiten kunt hydrateren. “Het grootste deel van onze huid heeft haar”, begint zij. “Dat kan dik zijn, zoals onder je oksels, maar het kan ook amper te zien zijn, zoals de haartjes op je wangen. De haren groeien uit follikels en die scheiden olie af.” Die olie is belangrijk voor je huid, want dit zorgt ook voor hydratatie. Alleen voor de lippen geldt wat anders, op dit stukje huid groeit namelijk geen haar. Om die reden kun je last hebben van schare lippen.

Rodney vervolgt dat schrale lippen eigen ontstoken lippen zijn. Dit kan gebeuren omdat je allergisch bent voor iets, maar dit kan ook gebeuren als het weer verandert. Het zorgt ervoor dat de celvernieuwing toeneemt. Oftewel: je ervaart veel velletjes op je lippen. Een lippenbalsem is dan handig. “Dit voegt een barrière toe om de lippen te verzegelen en om de ontsteking te kalmeren.”

De ‘verslaving’

Als je lippen continu schraal zijn en je veel lippenbalsem hebt gebruikt, kun je het gevoel hebben dat je lichaam afhankelijk is geworden van de lippenbalsem. Niet heel gek, zo weet Rodney. “Want als je stopt, laait de ontsteking op en ervaar je opnieuw het ongemak.” Je hebt daardoor het gevoel dat je lichaam afhankelijk is geworden, maar dat is het geval niet. Je balsem maskeerde enkel de problemen.

Ook kun je nog een ander ongemak ervaren. Zo zijn sommige lippenbalsems verreikt met een milde steroïde. Dit stofje is extra goed in het kalmeren van de ontsteking (niet te verwarren met het genezen ervan). Als je daarmee stopt, kunnen je lippen nog schraler lijken dan eerst. Je hebt hierdoor het gevoel dat je lichaam verslaafd is geworden aan de lippenbalsem, maar de balm verbloemt slechts de onderliggende symptomen.

Wat je dan het beste kunt doen? Rodney vertelt dat ze zelf nooit een lippenbalsem gebruikt. Wil je wel graag eentje blijven gebruiken? Dan raadt de dermatoloog aan om een zo natuurlijke balm te gebruiken en om het erg dun aan te brengen. Good luck! 

Bron: Insider | Beeld: iStock

Laatste nieuws