Appeltjes plukken in het Zuid-Limburgse heuvellandschap

Is het een fata morgana of is het echt?

Duw met je duim tegen het steeltje, even optillen, draaien en – hopla - je hebt de appel geplukt. Maar zo gemakkelijk als de fruitteler het laat klinken, zo lastig is het in de praktijk. Een appel op de juiste manier plukken (zodat het steeltje meekomt, maar het takje ongemoeid blijft) vereist toch een bepaalde handigheid. Het is niet zo simpel als het lijkt. En dat blijkt eigenlijk te gelden voor het hele proces van appeltjes telen. Marique van Marie Claire leert het in de praktijk als ze afreist naar Limburg waar een nieuwe appel wordt gepresenteerd: de Morgana.

Tropische vrucht

Morgana roept associaties op met een fata morgana. Een zinsbegoocheling, een luchtspiegeling in de woestijn, wat je ziet is niet wat het lijkt. Toepasselijk, want deze appel kan je lelijk bij de neus nemen. Bekijk hem en je wordt verleid door het stralend rode bolletje. Ruik, en je neus wordt geprikkeld door een friszoet parfum. Neem een hap en je zult verrast zijn door een sappige, zoete smaak. Geurig en smakelijk als een tropische vrucht. Maar, we hebben het hier niet over een ananas, mango of papaja maar over een gewone, Hollandse appel. Nou ja, gewoon...

Een delicaat proces

Op een druilerige ochtend in oktober reizen we af naar het Zuid-Limburgse dorpje Reijmerstok. Hier in de boomgaard van teler Roger Wouters zullen vandaag de Morgana's geoogst worden. Een feestelijk gebeuren, want het is het resultaat van jaren voorbereiding. De ontwikkeling van een nieuwe appelsoort is geen kwestie van boompje planten, laten groeien en oogsten maar. De tuinders, kwekers en specialisten die aan de wieg stonden van de Morgana vertellen vol vuur over het delicate proces wat hieraan voorafging. Het draait om de ontwikkeling van de bomen (vaak in samenwerking met universiteiten en wetenschappelijke instituten), eindeloos kruisen voor een optimaal effect, het kweken van de juiste stam door er een andere boomsoort op te enten.... Voor je het weet ben je zo twintig (!) jaar verder. En dat is nu!

Vers van de boom. De Morgana-appel smaakt als een snoepje met een steeltje.

Kerstboompjes

In Roger Wouters' boomgaard zijn heel wat vierkante meters bestemd voor de teelt van de Morgana-appel. Ze groeien er temidden van peren, andere appelsoorten en hop, een belangrijk ingrediënt bij het brouwen van het Gulpener-bier uit deze streek. Op deze grauwe herfstochtend zijn de knalrode Morgana-appels vrolijke lichtpuntjes, als lampjes in de kerstboom. Blakend en in weelderige hoeveelheden hangen ze aan de boompjes die in lange rijen keurig in het gelid staan. Klaar om geplukt te worden!

Een soort afdak van doek beschermt ze voor de hagel. Geen overbodige luxe in deze streek waar het flink tekeer kan gaan en waar de hagelstenen putjes kunnen slaan in de appel. De kleine beschadigingen kunnen later leiden tot butsen en bruine plekjes. En al doet het aan de smaak niks af, we willen natuurlijk wel een gave, beeldschone appel.

Glazen doosjes

Een andere vijand van de appel is de vorst. Als vroeg in het seizoen de bloesem bloeit, wil het nog wel eens stevig vriezen in de nacht. Funest voor het delicate bloesempje, dat het startpunt van de appel vormt. Om te voorkomen dat het ijs de bloesem beschadigt, worden – bij nachtvorst - de sprinklers aangezet. Die verspreiden een zachte nevel over de bloempjes, die vervolgens kan bevriezen en zo als een soort glazen ijsdoosje het bloemetje zal behoeden voor de vorst. Dus: ijs om te beschermen tegen bevriezing. Het is een van de vele slimme tuinderstrucs die de telers deze middag enthousiast over ons uitstrooien.

Zo blijkt dat de vrolijke sierappeltjes die om de paar meter tussen de appelbomen staan, daar niet staan ter decoratie, maar ter bevordering van de bestuiving, want de bijen komen graag op de sierappels af. Met de sierappeltjes worden de nijvere bijen gelokt. Andere dieren wil de fruitteler juist op grote afstand houden, zoals de muizen en ratten die het voorzien hebben op de wortels van de appelbomen. Dan komt het goed uit dat in deze streek de havik en de valk nog veel voorkomen. De roofvogels zijn gek op muizen en andere knaagdieren. Komt dat even goed uit! Om het de vogels gemakkelijk te maken heeft de teler riante nestkasten voor ze gemaakt. Zo helpen mens en dier elkaar hier een handje.

Morgana in de keuken

Terwijl de kisten met appels steeds voller worden, krijgen we ook een voorproefje van al het heerlijks wat er met de Morgana-appel bereid kan worden. Want, natuurlijk, zo uit het vuistje is hij super smakelijk, maar ook als ingrediënt in de keuken is de Morgana in zijn element. Bijvoorbeeld als fris extraatje in de sla, gedroogd als een schijfje ter garnering, of verwerkt in een heerlijk zachtzoete compote. En natuurlijk in de appelstroop. Ter plekke brouwt Christophe de Warrimont wiens familie al generaties lang 'in de stroop' zit een lekker mengsel van Morgana-appels en peren. Geduld en sterke armen heeft hij wel nodig want het ambachtelijke proces is behoorlijk intensief. Maar het loont! De zoete geur van de stroop zweeft over de boomgaard en lokt alle plukkers naar het honk. De verse stroop gaat daar – samen met een pittig kaasje – op een stukje brood en wordt opgediend met een lekkere wijn uit de streek. Een heerlijke beloning na een dagje buitenleven.

Roeren maar! Met veel geduld en sterke armen bereidt Christophe een heerlijke Morgana-appelstroop.

Proef het zelf!

Voor vandaag zit de oogst erop. Gewapend met een kist vol blozende appels stap ik in de auto, terug naar het stadse bestaan. Ik kijk nog een keer achterom om te genieten van dit prachtige landschap; glooiende heuvels, bomen in talloze herfstkleuren en eindeloze boomgaarden gevuld met vurige rode appels. Het lijkt wel een fata morgana... Maar ook dit is niet wat het lijkt, want het prachtige uitzicht is real! Te bewonderen in Zuid-Limburg, in Reijmerstok bij fruitbedrijf Wouters. Morgana is vanaf 7 november te verkrijgen in de supermarkt, proef Morgana nu zelf! Het zal je verbazen!

Win 1 van de 10 juicy Morgana goodiebags

Marie Claire mag 10 sappige pakketten weggeven. Wil je kans maken op zo'n mooie, juicy canvas tas gevuld met een Morgana-dopper en een zachte Morgana hamamdoek? Vul dan hieronder het winformulier in. 

[mail-win-form id='20']

Deze winactie loopt tot en met 30 november. Over de uitslag wordt niet gecorrespondeerd en de prijs is niet inwisselbaar voor geld of voor andere goederen of diensten. Met het invullen van het winformulier ga je ermee akkoord dat we je gegevens met Morgana zullen delen als je wint.