Bizar: volwassenen met acne worden op de werkvloer als minder succesvol gezien

En daar moeten we snel verandering in brengen. Heel snel.

Je zou denken (en hopen) van niet, maar uit onderzoek blijkt dat mensen met acne als minder professioneel worden gezien op de werkvloer. Laten we daar héél snel verandering in brengen.

Minder succesvol

Mensen met acne worden gezien als minder succesvol, zo toonden verscheidene onderzoeken aan. Een daarvan werd gepubliceerd in Dermatology and Therapy. Voor het onderzoek keken respondenten van over de hele wereld naar twee foto’s van dezelfde persoon. Op de ene foto was diegene te zien met acnelittekens, op de andere foto zonder. Vervolgens moesten de respondenten beoordelen in hoeverre ze een succesvolle toekomst voor de persoon op de foto verwachten. 78 procent vermoedde dat de persoon met acne minder kans had op succes, in vergelijking met de persoon zonder acne. Ook gaven de respondenten aan dat ze dachten dat iemand met acne minder zelfverzekerd, gezond en gelukkig is.

Dat iemand minder bekwaam is als hij of zij acne heeft, is natuurlijk – iedereen weet het wel, maar we willen het toch even benadrukken – absolute kul. Wel ziet psychotherapeut Shannon Garcia in haar praktijk dat acne het zelfvertrouwen van haar cliënten kan beïnvloeden op het werk. “Wanneer het op het werk aankomt, zijn ze bang dat ze niet volwassen overkomen”, zo vertelt ze aan HuffPost. Dit omdat acne nog vaak wordt gezien als iets wat alleen bij tieners voorkomt. “Het heeft een invloed op hun zelfvertrouwen tijdens sollicitatiegesprekken, meetings en afspraken met klanten. Zeker wanneer mensen flare-ups ervaren, kunnen ze extra veel anxiety hebben.”

Acne op het werk

Uit een ander onderzoek gepubliceerd in The Journal of Clinical and Aesthetic Dermatology onder 200 werkende vrouwen tussen de 25 en 45 jaar, blijkt dat bijna de helft van hen weleens moeite had om zich te concentreren op het werk vanwege hun acne. 12 procent had door acne breakouts zelfs weleens een dag werk gemist.

Mentale gezondheidsspecialist Toni, ook bekend van haar acne positivity Instagramaccount SkinLikeWhoa weet dat er nog een enorm stigma rust op acne. “Het vooroordeel is dat mensen met acne niet schoon zijn, dat ze lui zijn en dat ze niets geven om hun huid, terwijl dat helemaal niet waar is. Deze ideeën kunnen zeker een negatief effect hebben op personen op de werkvloer.”

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Toni (@skinlikewhoa)

Dealen met ongevraagd advies

Ook chemisch ingenieur Liviana Rusanda weet uit eigen ervaring dat acne nog weleens wordt gezien als vies. Ze voelde de druk om make-up te dragen naar het werk om haar littekens te verbergen. Op haar TikTok-account moedigt ze mensen nu aan om enkel make-up te dragen voor zichzelf en níet om hun acne te verbergen voor andere mensen.

Rusanda draagt nu zelf geen make-up meer naar het werk om haar acne te maskeren en heeft hier nog nooit negatieve opmerkingen over gekregen. Toch heeft ze haar zegje wel klaar als iemand er wél wat over zou zeggen. Ze raadt anderen die in zo’n situatie terechtkomen aan om dan diep adem te halen “Realiseer je dat ze misschien kennis missen en informeer hen hierover”, stelt Rusanda. Zelf zou de ingenieur dan iets zeggen als: “Ik zou het waarderen als je me in de toekomst niet meer wijst op iets wat ik zelf al weet over mijn eigen huid. Ik heb me erg verdiept in welke producten ik kan gebruiken en ik ben daarmee bezig, dus ik heb geen advies nodig, maar ik waardeer je zorgen.”

Blijven mensen met adviezen komen? Blijf hen er dan op wijzen dat het jouw eigen huid is en benadruk dat je het ook niet met hen wilt bespreken. Jouw huid, jouw keuze.

Bron: Huffpost | Beeld: iStock

Laatste nieuws