Anti-roosshampoo gebruiken als face wash? Dit zeggen dermatologen erover

Toegegeven, het klinkt bizar, maar op TikTok is deze methode nu al enige tijd een enorme hit.

Je gezicht met iets anders wassen dan de daarvoor bedoelde producten? We peinsden er niet over. Tot er een video over dat onderwerp viraal ging op TikTok. Op het platform spreken vele gebruikers momenteel lovend over anti-roosshampoo als acne-remedie. Maar wat zeggen dermatologen hierover?

De trend

Op TikTok zien we wel vaker bijzondere beautyvideo’s voorbijkomen, maar de meeste trends vinden niet veel aanhang. De ‘Head & Shoulders als face wash’-trend is daarmee een uitzondering. Op het platform zagen we de afgelopen weken verscheidene video’s waarin mensen zweren bij de shampoo als remedie tegen acne. Een van die TikTokkers is Elyse Myers. Haar video over de werking van de shampoo op haar gezicht is inmiddels al 12,6 miljoen keer bekeken.

@elysemyersyou ever look at a word so long it starts to look like a made up word? my brain started convincing me ‘zinc’ wasn’t the right spelling by the end of editing this. 😂♬ original sound – Elyse Myers

Oordeel van dermatologen

In haar virale video stelt Elyse dat haar dermatoloog haar destijds aanraadde om anti-roosshampoo voor haar gezicht te gebruiken, omdat het zink erin wonderen kon verrichten voor de huid. Toegegeven, we zijn geïntrigeerd, maar we willen ook graag horen wat andere dermatologen erover te zeggen hebben. Want shampoo op je gezicht smeren? Dat klinkt op z’n zachts gezegd bijzonder.

“Er zit wel wat waarheid in de trend”, zo vertelt dermatoloog dr. Debra Jaliman aan Allure. “Maar”, zo vervolgt ze, “ik zou het zelf bij een echte acne-reiniger houden.” Cosmetisch chirurg dr. Tanuj Nakra sluit zich daarbij aan. “De trend heeft zoveel aanhang, omdat de meeste anti-roosshampoos zinkpyrithion bevatten”, vertelt hij. Dit antischimmelmiddel kan inderdaad een remedie zijn voor mensen met een zeer specifiek type acne veroorzaakt door schimmelovergroei. “Maar omdat de meeste mensen met acne de bacteriële variant hebben (en dus niet de schimmelvariant) zal een anti-roosshampoo niet werken.”

Sterker nog, een anti-roosshampoo kan acne verergeren. “De schoonmaakcomponent in deze shampoos zijn niet gemaakt voor je gezicht en kunnen de huid irriteren en uitdrogen”, waarschuwt dr. Nakra.

Waarom werkt het mogelijk?

Goed, het is dus belangrijk om te begrijpen wat het verschil tussen bacteriële acne en acne veroorzaakt door schimmelovergroei is. Alleen in het laatste geval kán anti-roosshampoo werken. In het eerste geval heeft het geen zin.

“Acne wordt veroorzaakt door verstopte poriën. Opgehoopte bacteriën kunnen dan roodheid en zwellingen veroorzaken”, vertelt cosmetisch chemist dr. Rob Robinson. “Anti-roosshampoos worden meestal samengesteld met zinkpyrithion en seleniumsulfide. Beide ingrediënten werken tegen roos vanwege hun schimmeldodende eigenschappen. Als ze op het gezicht worden aangebracht (mits je dus last hebt van acne door schimmelovergroei, red.), kunnen ze acne helpen verminderen vanwege die antibacteriële ingrediënten.”

Wel of niet gebruiken?

Weet jij dat je last hebt van acne veroorzaakt door schimmelovergroei? Dan kun je de TikTok-hack een kansje geven, aldus dermatoloog dr. Mohiba Tareen. Ze legt uit dat deze soort acne eruitziet als met pus gevulde puistjes en rode pukkels. “Personen met deze vorm van acne kunnen baat hebben bij ingrediënten als zinkpyrithion en seleniumsulfide.” Al is het geen garantie, en bovendien niet iets wat dermatologen aanraden.

Gebruik jij liever geen shampoo voor je gezicht (understandable), dan raadt dr. Jaliman aan om een milde gezichtsreiniger te gebruiken. Het liefst eentje met ingrediënten als glycerine, ceramiden en hyaluronzuur. Die kunnen helpen om de poriën te ontstoppen. Bovendien is dit ook waar haar voorkeur naar uitgaat. “Ik vind het oké als iemand anti-roosshampoo wil gebruiken voor acne op de rug, maar ik zou mijn patiënten aanraden om enkel een echte face wash te gebruiken voor hun gezicht.”

En werken ook de gezichtsproducten uit de drogist niet? Dan is het tijd om een dermatoloog op te zoeken. Hij of zij kan je advies op maat geven. Want als we een ding inmiddels hebben geleerd, is dat elke huid anders is.

Bron: Allure | Beeld: iStock

Laatste nieuws